Week 21-2022: 27 en 28 mei
Rabarber is een mysterieuze groente, kreeg Marja als reactie toen ze aan haar groenteteeltdocent van de Warmonderhof vroeg wat er aan de hand kan zijn met onze rabarber. Een deel van de planten heeft de winter niet overleefd. De rest is wel weer opgekomen maar geef weinig mooie stengels en lijkt nu vanuit het hart te verdorren. We deden navraag bij ander tuinders, zochten in boeken en op internet maar dat leverde geen duidelijk antwoord op. De oorzaak weten we niet, een remedie hebben we niet. We oogsten wat mogelijk is en gaan daarna de planten opruimen. Dat betekent helaas dat er weinig rabarber te verdelen is dit jaar. In het najaar willen we op een andere plek nieuwe planten neerzetten maar die zullen de eerste jaren nog niet veel leveren omdat ze eerst moeten aanslaan. Heel jammer want we weten dat rabarber een geliefd gewas is.
Deze week een foto die vorige week gemaakt is. Je ziet Fred Hagens die tomaten aan het planten is. Heb je meteen een gezicht bij de nieuwe secretaris van Stichting Moestuin Leyduin. De tomaten staan ondertussen mooi rechtop, zijn al weer een stukje gegroeid en al een aantal keer gediefd. O.a. door Fred en onze nieuwe stagiaire Fela Brands.
Stagiaire Cecile Derks is vorige week geslaagd voor haar proeve van bekwaamheid. Gefeliciteerd.
Deze week, kan er op Hemelvaartsdag (26 mei) niet geoogst worden.
Over de oogst
Soms oogsten we ze pas in juni maar dit jaar kunnen we in mei al de eerste meiraap oogsten. Meiraap zit wat smaak tussen koolrabi en radijs in. Je kan er alles mee doen wat je met die twee groenten ook kan doen. Schillen hoeft niet. Het blad even meestoven in een groentegerecht. In de oogstwijzer vind je een recept voor meiraap met walnoot. Op de tafel bij de namenlijst vind je een recept voor meiraapjes in Franse stijl en meiraap met munt en tomaat.
Sla. De hoeveelheid sla begint op stoom te komen. Kies een mooie krop uit.
Nog steeds zijn er allerlei blaadjes die geplukt kunnen worden. Pluksla, rucola, mesclun en er kan ook nog geplukt worden bij de raapsteel. De bloemetjes van de raapsteel en rucola zijn eetbaar. De steeltjes van de bloemetjes zijn rauw niet lekker.
Knoflook. Deze week weer lekkere verse knoflook. Zowel het bolletje als het groene blad gebruiken. Veel lekkerder dan gedroogde knoflook.
Extra voor de liefhebbers. Er is nog steeds radijs en spinazie. De radijs staat tussen melde en knopkruid (ook goed eetbaar, we hebben deelnemers die er speciaal voor naar de tuin komen) dus dat is even zoeken. De spinazie mag je in z’n geheel uit de grond trekken, snijden of alleen blaadjes plukken mag ook. Bij dit gewas kan je de bloemetjes beter niet eten. Niet omdat ze giftig zijn maar omdat ze niet lekker zijn.
Oogst bij de oranje plastic of de nieuwe rode stoffen vlaggetjes die gemaakt zijn door Lenneke Lennings.
Over de tuin
Wat was de regen welkom! Al het plantaardige leven op de tuin gingen sneller groeien, rechter staan en werden intenser van kleur.
We zijn blij, dat de mogelijkheid om regenwater op te vangen op de tuin, uitgebreid is. Misschien heb je naast de schuur (vlakbij het bord waar de oogst op staat) een grote oranje bak zien staan. Robert Kniese heeft er voor gezorgd dat het water uit de dakgoot daarin terecht komt. Ook het regenwater uit de goot van de glazen kas vangen we op.
De gigantische hoeveelheid zaadjes van de vogelmuur profiteert van de regen en komt massaal op. We hebben het nog nooit zo massaal op de tuin gehad. Dat betekent veel schoffelen en wieden. Nemen we gelijk het klein knopkruid en hanepoot (een grassoort die explosief groeit) mee.
Kijktip
De kapucijners en peulen beginnen in bloei te komen. En ga ook nog een keer bij de tuinbonen kijken, ruiken en luisteren. Onderaan de plant zie je al kleine boontjes. Wat ook fijn is: de klaproos en korenbloemen komen op allerlei plekken in bloei.
Tot ziens op de tuin!