Tuinbericht

Week 21-2018: 24, 25 en 26 mei

Oogst deze week

  • sla
  • knoflook
  • bosuitjes
  • rucola, mesclun, spinazie- en jong bietenblad voor gemengde salade

De foto bij dit bericht is gemaakt door onze tuinfotograaf Ton Apon. Zelf noemt hij het een bos in aanplant. En daar lijkt het zeker op. Het zijn echter Afrikaantjes die we dit jaar op steeds meer plekken in de tuin gaan planten. Omdat veel mensen daar vragen over hebben hierbij de uitleg.

Eind vorig jaar bleek dat we last hebben van het wortellesie-aaltje.  Aaltjes zijn wormvormig en meestal voor het oog niet zichtbaar. Er zijn honderden soorten en de meeste zijn niet schadelijk. Het wortellesie-aaltje is dat helaas wel. Het remt de groei van planten en veroorzaakt kwaliteitsverlies. Afrikaantjes en dan met name het ras dat wij nu planten doodt het wortellesie-aaltje. Vandaar. Gelukkig is het Afrikaantje ook een drachtplant voor bijen en andere insecten en doet het dienst als groenbemester. We hebben daarom  alle andere groenbemesters, die we normaal in de zomer in de tuin hebben, dit jaar geschrapt en ze ingeruild voor Afrikaantjes.

Zodra de uien en knoflook geoogst zijn komen daar ook Afrikaantjes. Hetzelfde geldt voor de tuinbonen en peulen en kapucijners. De tuin zal dus langzaam oranje kleuren. Volgend jaar komen andere bedden aan de beurt. We hopen dat de hoeveelheid aaltjes hiermee teruggedrongen wordt.

De oogst

Deze week bindsla. Mijn favoriete sla. Lekker knapperig. Verder bosuitjes en knoflook. Bosuitjes zijn gele uien die we jong oogsten. Het loof is dan nog eetbaar. De knoflook is al in november geplant en is diep in de grond gestopt om schade door vorst te voorkomen. Daarom oogsten met een schepje want de knoflookknol ziet diep.

Pluk een gevarieerde salade bij elkaar van rucola, mesclun, spinazie en jong bietenblad. Goed wassen en fijn snijden. Bosuitje er doorheen, een paar eetbare bloemetjes en een goede dressing (b.v. olijfolie, azijn, appeldiksap, beetje mosterd).

Soms zie je vlaggetjes staan bij een gewas dat ik niet expliciet noem in het tuinbericht. Het gaat dan om gewassen waar al eerder van geoogst is maar waar nog van over is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de mesclun, spinazie en raapsteel.

De tuin deze week

Vorige week is er door veel mensen hard gewerkt. Er is heel veel plantgoed de grond ingegaan. Nu gaat het er vooral om alle planten goed te verzorgen. Wieden, schoffelen en water geven.  Dat is wat ons deze en de volgende weken te doen staat. In week 23 komt er dan weer nieuw plantgoed.

Kijk even bij de tuinbonen. Je ziet al de eerste tuinboontjes hangen en bij de aardbeien beginnen de eerste al voorzichtig rood te kleuren.

Let op: Vanaf volgende week kan je op donderdag weer tot 21.00 ’s avonds oogsten.

Tot ziens op de tuin!