Tuinbericht

Week 20-2018: 17, 18 en 19 mei

Oogst deze week

  • sla
  • bosuitjes
  • bosje raapsteel of rucola
  • knoflook

Gisteren keek ik even naar Boer zoekt vrouw. Niet omdat ik op zoek ben naar een boer maar omdat ik benieuwd was naar hun bedrijven. Ik zag boeren met heel veel dieren en hectares land die keihard werkten, alleen of met een paar familieleden. Naast hun bedrijf kwamen ze aan niet veel toe. Hard werken doe ik deze weken ook maar gelukkig doe ik dat met veel mensen samen en gaat het bij Moestuin Leyduin maar over een hectare land.

Die hectare proberen we zo goed mogelijk te verzorgen. Momenteel is het topdrukte. Er moet heel veel geplant en gezaaid  en het onkruid en het gras groeit hard dus ook het schoffelen, wieden en maaien gaat door. Net als de boeren die ik zag op tv word ik er een beetje monomaan van. Hopelijk gaat dat weer over.

De oogst

Sla, bosuitje, knoflooks en een bosje raapsteel of rucola. De bosuitjes zijn achteraan op het bed het grootst. Daar zetten we dus het vlaggetje en mag  je oogsten. Uitjes laag vastpakken en uit de grond trekken. Ook het groene blad gebruiken. De knoflook met een schepje uit de grond halen. Het is verse knoflook. Niet geschikt om lang te bewaren. Raapsteel in z’n geheel uit de grond trekken. Zo help je bij het oogsten meteen om het bed schoon te maken.

Bij de spinaziebedden waar we vorige week van oogsten staan nog steeds vlaggetjes. De plantjes zijn niet mooi aangegroeid maar als je zin hebt oogst dan wat spinazieblad.

Ik heb even gekeken wat we vorig jaar in week oogstten. Toen was er veel raapsteel. Nu helaas niet. Een van de ingezaaide bedden raapsteel is niet opgekomen. We oogsten toen ook al wat rabarber. Omdat we alle planten gesplitst en verplaatst hebben zal de rabarberoogst dit jaar klein zijn. De planten moeten eerst weer op kracht komen.

De tuin deze week

Het mooie weer kan niet op. Heerlijk. Maar wat regen af en toe zou wel goed zijn. Vorige week schreef ik dat er nieuwe buizen en slangen waren voor de beregeningsinstallatie en deed ik een oproep voor hulp bij de installatie. Die hulp kwam maar helaas bleken de oude en nieuwe buizen niet op elkaar te passen. Ik hoop dat het snel opgelost wordt.

Deze week planten we o.a. knolselderij, courgette, spruit, rode kool, verschillende soorten sla, prei, koolrabi en de dahlia’s. Ook de tomaten en komkommers staan klaar om in de tunnelkassen geplant te worden. We gaan de kapucijners en peulen opbinden want die hebben een extra steuntje nodig en er moeten nog stokken voor de snijbonen geplaatst.

De imker komt regelmatig een kijkje nemen. Hij hoopt op een zwerm zodat hij die kan scheppen en in de hangkorf die momenteel leeg is kan plaatsen. Misschien bof je en is er net een zwerm als jij op de tuin bent. Het is fascinerend om te zien.

Koffie en thee

Op de tafel buiten staat vaak koffie en thee klaar. Neem gerust een kopje. Voor vrijwilligers is het gratis. Anders graag een bijdrage in het spaarvarken.

Tot ziens op de tuin!

Marga en Marja, Hannah, Ineke, Jan Willem en Corrie