Tuinbericht

Week 21-2016 (26 t/m 29 mei)

Oogst deze week

  • verse knoflook
  • andijvie of bindsla
  • pluksla of Aziatische mesclun
  • kruiden

Over de oogst

Wil je meer weten over de gewassen van deze week of hoe ze geoogst moeten worden kijk dan in de oogstwijzer. Informatie  over bindsla en pluksla kan je vinden bij sla. Ook over “kruiden” kan je lezen in de oogstwijzer. Er is veel bieslook in de kruidencirkel en op het land. Lees ook de aanwijzingen op het bord. Daar kan je het verzoek lezen om alléén op de paden te lopen en niet op de bedden. Dus ook tijdens het oogsten of als je denkt dat een bed leeg is er niet met je voeten op komen. Dan blijft de grond goed luchtig en sparen we het bodemleven. En hoeven we niet extra te spitten om de grond weer los te krijgen.

Deze week op de tuin

Te koud, te warm, te nat, te droog, te veel wind: boeren en tuinders staan er om bekend dat ze vaak klagen over het weer. Terecht? Het gaat over de bezorgdheid om de gewassen en of al het werk dat gedaan moet worden wel op tijd afkomt. Ik heb er soms ook last van als ik ’s ochtends op de tuin kom. Waar te beginnen? Wat staan de komkommers die net geplant zijn er zielig bij. Gaan ze het wel redden? Is de pasgezaaide witlof nog wel te onderscheiden van het onkruid? Maar dan komt er iemand op de tuin die gaat wieden en na een paar uur zie je keurige rijtjes witlofkiemplantjes i.p.v. een bed vol onkruid. Of mensen die komen oogsten en zeggen dat alles er zo mooi bij staat. En als ik dan ook nog kijk naar de foto’s van april die Ton Apon gemaakt heeft en die nu te zien zijn op de website realiseer ik me hoeveel er de afgelopen maand gebeurd is.

Deze week zijn de tomaten in de kas geplant en netjes opgebonden. Ook de basilicum is in de kas geplant. Op het land is o.a. knolselderij en prei geplant en nog meer sla en er zijn weer twee bedden sperziebonen ingezaaid. De aardbeien staan er prachtig bij. De Rumba draagt al heel veel vruchten. Veelbelovend. En op de tafel in de schuur verscheen deze week het eerste bosje bloemen geplukt in de tuin.

De mensen die afgelopen zaterdag op de tuin waren hebben daar Mariken de Goede bezig gezien met het maken van een open-dicht kastje (zoals ze het zelf noemt) uit een boomstam. Vandaag heeft ze er weer  aan gewerkt. Pas 23 juni gaat ze er verder mee maar in de tussentijd kan je alvast naar deze “poëtische plek” in wording kijken.

Kijktip

Ik heb er al een heleboel genoemd in de tekst hierboven. Nog eentje, Het is de moeite waard om helemaal naar het einde van de tuin te lopen. De aardpeer schiet de grond uit.

Moestuin Leyduin de moestuin