Tuinbericht

Week 22-2016 (2, 3, 4 juni)

Oogst deze week

  • sla (verschillende soorten)
  • rabarber
  • meiraap
  • snijbiet

Over de oogst

Veel sla deze week, in ieder geval lollo bionda en lollo rossa of batavia en pluksla. Een deel van de pluksla is erg dicht gezaaid. Die gaan we dunnen. Je kan ze dan met wortel en al mee naar huis nemen en in het water zetten. Pluksla is lekker zacht.

De snijbiet gaan we ook dunnen evenals de bietjes. Met het blad van de bietjes kan je hetzelfde  doen als met de snijbiet.

Deze en volgende week gaan we weer rabarber oogsten zodat iedereen dit jaar nog een keer rabarber krijgt. Rabarber is een vaste plant. Na 21 juni stoppen we met het oogsten zodat de planten weer kunnen aansterken voor volgend jaar.

Meer informatie over de gewassen vind je in de oogstwijzer.

We oogsten deze week nog overwegend bladgroenten maar veel andere groenten beginnen nu goed te groeien. Kijk maar bij de tuinbonen daar hangen al behoorlijke peulen aan en de kapucijners beginnen in bloei te komen. Verschillende mensen vroegen wanneer we aardbeien kunnen oogsten. Deze week  nog niet maar als alles meezit hopelijk volgende week.

De tuin deze week

Afgelopen week is er veel geschoffeld en gewied. We hadden het onkruid aardig onder controle. Net als alle groenten op het land heeft het onkruid genoten van de regen die maandag is gevallen dus op allerlei plekken steekt het weer de kop op.

Omdat er veel insecten op de tuin zijn en ze een onontbeerlijke rol spelen in de voedselketen zit er in het gedichtenkastje een gedicht over insecten.

De moestuin was afgelopen maandag te zien bij NH Leeft van rtv Noord-Holland. Nog te zien op hun site bij uitzending gemist. Eerst een stukje over de tuin, dan over de buitenplaats en dan weer over de tuin.

Kijktip

Ik heb er vorige week al veel mensen op gewezen maar voor het geval je het gemist hebt: neem een kijkje bij de lupine in de bloementuin, die staat er prachtig bij.

Een bosje (snij)bietblad.

Een bosje (snij)bietblad.