Tuinbericht

Week 20 – 2016 (19,20 en 21 mei)

Moestuin Leyduin de moestuin

Oogst deze week

  • andijvie
  • spinazie
  • raapsteel
  • Aziatische mesclun

Over de oogst

De andijvie is nog wat klein maar goed oogstbaar. De Aziatische mesclun net als vorige week afsnijden. Wel wat minder deze keer want er is niet heel veel meer over. Dit jaar hebben we voor het eerst wilde spinazie op de tuin. We gaan er deze week van oogsten. Voor de laatste keer dit voorjaar raapsteel. Voor meer informatie over de gewassen, kijk in de oogstwijzer.

Deze week op de tuin

Wieden, wieden en schoffelen was deze week het parool. Vooral op de bedden waar gewassen gezaaid zijn zoals pastinaak en schorseneer was het zaak om het onkruid onder controle te houden. En bij de uien. Uien maken maar weinig blad en bedekken de grond daarom niet. Het onkruid grijpt zijn kans maar de meeste bedden zijn onder handen genomen.

Afgelopen zaterdag is de pompoen, courgette, komkommer en patisson de grond ingegaan. Deels opgekweekt in de kas. Deels als zaad. Deze week komt er weer veel plantgoed. Natuurlijk weer verschillende soorten sla maar ook prei en knolselderij. De tuin begint nu echt vol te raken. Ook de kas gaan we weer vullen. De touwtjes waaraan de tomaten omhoog groeien hebben we al weer opgezocht.

Op woensdag werken we elke week op ons stukje land op Berkenrode. Vorige week was het de eerste keer. We hebben toen met vereende krachten een “bonkig” terrein veranderd in een landje waar we morgen o.a. maïs gaan zaaien.

We hadden deze week een mooie bijenzwerm op de tuin. Een grote wolk bijen die in een dikke kluwen aan de kastanjeboom gingen hangen. Gelukkig niet al te hoog zodat de imker ze makkelijk kon scheppen.

Kijktip

De wijndruiven die op het land staan zagen er tot voor kort doods uit maar zijn nu mooi aan het uitlopen. Neem ook een kijkje in de bloementuin. Er komt steeds meer in bloei.

Moestuin Leyduin