Tuinbericht

Week 19 – 2016

Moestuin Leyduin

Oogst deze week

  • raapsteel
  • spinazie
  • Aziatische mesclun
  • sla
  • rabarber
  • bladmosterd

Afgelopen vrijdag en zaterdag verschenen er voor het eerst dit jaar korte broeken en zomerjurkjes op de tuin. Wat een verschil met een week eerder, toen de meeste mensen nog met een winterjas kwamen. In plaats van de kachel aan te steken hingen we op zaterdag het zonnescherm buiten. Heerlijk. De rabarber voelde zich ook lekker bij dit warme weer en schoot uit de grond. Ik had het niet voorzien. Bijna iedereen heeft een bosje rabarber mee naar huis genomen.

 De oogst deze week

Raapsteel, spinazie, Aziatische mesclun, bladmosterd, sla (als je die vorige week nog niet geoogst hebt). Ik hoop dat er voor de mensen die er vorige week niet waren deze week rabarber is. En het bed met radijzen  mag helemaal leeg. Voor de liefhebber is er nog zuring. Kijk in de kruidentuin waar de vlaggetjes staan.

Oogsttips

De raapsteel in z’n geheel uit de grond trekken. Doe dat ook met de sla. Als je de planten dan thuis in het water zet blijven ze langer vers. De Aziatische mesclun, bladmosterd, spinazie, zuring en rucola net boven het hart afsnijden (binnenin de plant zie je kleine blaadjes opkomen, als je die spaart kan de plant weer aangroeien).  Van de bieslook kan je ook de open bloemetjes eten. De raapsteel waar we de afgelopen weken van geoogst hebben is doorgeschoten. Je kan daar de bloemetjes van oogsten. Lekker pittig.

De rabarber oogsten we voor. Die kan je in de schuur vinden.

 Improvisatiekeuken

In het tijdschrift Seizoenen van Velt (Vereniging voor Ecologische Leven en Tuinieren) kwam ik onlangs een artikel tegen met de titel “improvisatiekeuken”. De auteur van het artikel stelt: hoe meer je uit je lidmaatschap bij een zelfoogsttuinderij wilt halen hoe minder recepten je nodig hebt. Terwijl de klassieke volgorde van de kookkunst bestaat uit het kiezen van een recept, het opstellen van een boodschappenlijstje, en het aankopen en bereiden volgens dat recept gaat het er bij de koken met de oogst omgekeerd aan toe. Je oogst wat het seizoen je te bieden heeft. Het recept is een gevolg van de buit. Je kun uiteraard een recept opzoeken dat past bij je oogst maar je kunt ook zo aan de slag. Zonder plan, maar wel met een gulle portie creativiteit.

 Deze week op de tuin

Er is afgelopen week heel veel werk verzet op de tuin, met dank aan alle vrijwilligers, stagiaires en zorgvragers. Alles gaat nu ineens heel snel. Je kan de gewassen (en helaas ook het onkruid) bijna zien groeien. De eerste sperziebonen zijn al gezaaid, de dahliaknollen zitten in de grond en er wordt hard gewerkt om de bedden voor de pompoen, courgette en komkommer in gereedheid te brengen zodat daar ook geplant en gezaaid kan worden. Dit is altijd een drukke tijd. Het seizoen is nog net begonnen maar komt nu in een stroomversnelling.  Het droge weer zorgde er voor dat er goed geschoffeld en gewied kon worden maar de harde zuid-oostenwind betekende ook dat de beregening aan moest. Dat betekent gesleep met buizen en slangen. Afgelopen week is “ons” landje bij Berkenrode teeltklaar gemaakt. Vanaf morgen gaan we daar aan de slag.

 Kijktip deze week

De vroege aardbeien staan in bloei evenals de tuinbonen die het eerste de grond in gegaan zijn. Als je langs de tuinbonen loopt kan je de bloemen ruiken.

 Gedicht

De appelbomen staan ook in bloei. Daarom stop ik deze week het gedicht  Onder de appelboom van Rutger Kopland in het gedichtenkastje. In dit gedicht staat een onvergetelijk mooie zin.

 

 

Moestuin LeyduinMoestuin Leyduin de moestuin