Tuinbericht

Week 18 – 2016

Moestuin Leyduin

Oogst deze week

  • raapsteel
  • radijs
  • rabarber
  • rucola, bladmosterd en kruiden

Over de oogst

Sla

We hadden vandaag op de tuin de discussie of we de sla deze week al zouden oogsten of nog een weekje zouden wachten. Het zijn al mooie kropjes maar als je ze een week langer laat staan heb je meer sla. Aan jullie de keuze of je je krop sla deze of volgende week oogst. Je oogst hem door de krop met wortel en al uit de grond te trekken.

Raapsteel

Pak een bosje vast en trek dat met wortel en al uit de grond. De raapsteel heeft net als de andere bladgewassen last gehad van de storm. Het blad ziet er daardoor niet erg mooi uit en wordt wat taaier. Ik heb de raapsteel daarom niet rauw gegeten maar in kleine stukjes gesneden en even gesmoord tot ze gaar was.

Bladmosterd, rucola en kruiden

Bladmosterd hebben we in het paars en in het groen. Net als de rucola een stukje boven de grond afsnijden zodat de plant weer kan aangroeien. Kijk in de kruidencirkel waar de vlaggetjes staan. Daar kan geoogst worden.

Radijs

Vandaag hebben we op de tuin radijssoep gegeten. Daarvoor gebruik je zowel de radijs als het blad. Aan te raden.

Deze week op de tuin

Er gebeurt deze week veel op de tuin. Door het warme weer begint alles te groeien (ook het onkruid). Alle groenbemester die vorig najaar gezaaid is, is nu gemaaid en ondergewerkt. De koolrabi en de spitskool heeft een net over zich heen gekregen. Er werd behoorlijk van gegeten. Zijn het slakken, duiven, ganzen? Met het net hebben de vogels geen kans en hopelijk schrikt het droge weer de slakken af.

We hebben veel geplant de afgelopen dagen. De komende dagen gaan we de strijd met het onkruid aan: heel veel schoffelen en wieden. We gaan ook aan de slag met de bedden waar de pompoen, komkommer en courgette komt want die kunnen binnenkort de grond in.

Kijktip

Kijk even naar de rode bessen. Ze staan in bloei. Onopvallende maar wel heel veel bloemetjes. Voorbode voor een goede oogst?

Moestuin LeyduinMoestuin Leyduin