Tuinbericht

Week 18-2018: 3, 4 en 5 mei

Oogst deze week

  • radijs
  • andijvie of sla
  • verse knoflook

Nog geen week geleden was het land erg droog. Nu is het kletsnat. Ik vraag me altijd af wat dat voor de planten betekent. Wij kunnen schuilen voor de regen, trekken onze winterjas aan als het koud wordt, sommigen boeken een weekje naar de zon en we gaan in de schaduw zitten als het te warm wordt. Planten kunnen dat allemaal niet. Ze moeten zich zo goed mogelijk aanpassen. Wilde planten/onkruiden en meer jarigen kunnen dat beter dan de gecultiveerde planten (groente) die wij kweken. We moeten ze dus een beetje helpen. Daarom zetten we de beregening aan als het droog is en beschermen we ze met een doek als het heel koud is. Maar veel meer kunnen we niet doen.  Daarom ben ik blij dat de kou, regen en harde wind weer voorbij is. De meeste gewassen op het land  hebben dat duidelijk niet fijn gevonden.  En het is ook beter voor de gemoedsrust van de tuinders.

De oogst

We gaan de kas leegoogsten. Een keuze uit andijvie (daar is nog veel van) of sla (daar is minder van).  We gaan ook voor het eerst dit jaar uit de volle grond oogsten. We hebben twee soorten radijs. Langwerpige witte (ijspegels) en rode, ronde (cherry belle). Oogst de grote. Dat kan je zien doordat ze veel blad hebben en soms komt de knol ook al een beetje boven de grond. Het blad kan je ook eten. Even meestoven of bakken met de overige groente die je klaarmaakt.

De spinazie vind ik nog wat klein maar als die de komende dagen een groeispurt gaat maken kan daar misschien ook al van geoogst worden. Plant in zijn geheel afsnijden met een mesje net boven het groeipunt (zo’n 2 centimeter boven de grond). Dan kan de spinazie weer aangroeien en kunnen we er een tweede keer van oogsten.

Voor de liefhebber een verse knoflook. Dat is jonge knoflook die er uit ziet als een klein preitje. Alles ervan gebruiken (dus zowel het groene als het witte gedeelte). Gebruik een schepje als je de knoflook oogst, dan krijg je hem makkelijk in zijn geheel uit de grond.

Er kan ook van de bieslook in de kruidentuin gesneden wordt. Snijd de stengels zo’n 2 centimeter boven de grond af.

De stand van de maand: mei.

Omdat  er veel te vertellen is over de oogst (wat en hoe), het verloop van het seizoen, onze manier van telen ben ik van plan om tijdens de eerste zaterdagen van de komende maanden daar meer over te vertellen. Om half 11 en half 2 neem ik je mee het land op voor uitleg en het beantwoorden van vragen. In de agenda op de website vind je meer informatie.

De tuin deze week

Er zijn een heleboel plantjes de grond ingegaan. Verschillende soorten sla, roodlof, koolrabi en knolvenkel.  Dat zijn allemaal gewassen die graag voedselrijke grond hebben.

Om groente te kunnen telen op zandgrond is goede bemesting nodig. Daarom laten we elk jaar mest komen. Aan de boskant van de tuin kan je twee grote hopen zien liggen. Het is biologische koeienmest vermengd met maaisel uit natuurgebieden. Een van de hopen is al gecomposteerd. Die kunnen we dit jaar gebruiken. De andere hoop moet nog een jaar liggen. De mest die daarin zit is nog te rijp.

Ook in de bloementuin is hard gewerkt. De meerjarigen ( vaste planten) zijn goed aangeslagen.

Af en toe zie je op de tuin plastic bogen staan. Dat hebben we gedaan omdat er soms toch over net ingezaaide bedden gelopen wordt. Loop alleen over de graspaden en over de paden bij de bedden waar je van oogst. Nooit over de bedden lopen!

Foto’s

Op de website staat een nieuw fotoalbum. Het zijn foto’s die door Ton Apon gemaakt zijn tijdens de eerste oogstdag. We proberen bij het plaatsen van de foto’s zorgvuldig te werk te gaan. Staat er toch een foto op die je liever verwijderd ziet. Laat het dan meteen weten.

Dat brengt me op het onderwerp “privacy”. Alle organisaties en bedrijven die gegevens bewaren moeten over een paar weken voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbeheer (AVG). Dat geldt dus ook voor Moestuin Leyduin omdat van de deelnemers naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer wordt bewaard in de deelnemersadministratie. Ik zoek iemand die ervaring heeft met de AVG om hem/haar voor te leggen hoe ik denk dat we aan deze verordening kunnen voldoen. Ben jij dat en wil je hierbij helpen, laat het dan weten.

Let op: op hemelvaartdag, donderdag 10 mei zijn we dicht.

Tot ziens op de tuin,

Marga (ook namens het tuinteam en stagiaires)