Tuinbericht

Week 17-2018: 26 en 28 april

Oogst deze week

  • paksoi
  • sla
  • andijvie
  • kies twee van de drie

Vorige week maakten we een bijzondere start van het oogstseizoen mee. Meestal verschijnen de eerste rokjes en korte broeken pas half mei op de tuin en als het tegenzit zelfs later. Nu  leek dat al heel normaal. Ondertussen zijn we terug naar normale temperaturen voor de tijd van het jaar en dat klopt ook beter bij het stadium waarin de tuin zich bevindt. Ook deze week is het nog te vroeg in het seizoen om van de  “volle” grond te oogsten. Gelukkig staat er nog veel in de tunnelkassen.

De oogst

Er is paksoi, sla en andijvie. Kies twee van de drie. Je oogst deze gewassen allemaal op dezelfde manier. Plant van onderen vastpakken. In z’n geheel uit de grond trekken. Wortels er met de hand afdraaien en in de kist gooien die daarvoor klaarstaat. Of de plant met wortel en al mee naar huis nemen. Als je hem dan in een bakje water zet blijft hij lang fris (kant trouwens ook zonder dat de wortels eraan zitten).

Uit de kruidentuin kan geoogst worden bij de oranje vlaggetjes. O.a. bieslook en madeliefjes en viooltjes (eetbaar, leuk als garnering op de sla). In de kruidentuin kunnen alle planten   weer aangroeien nadat er van geoogst is. Dus hier de planten altijd laten staan en blaadjes en bloemetjes plukken of snijden met een mesje. Houd bij het oogsten rekening met anderen, dus neem niet te veel.

De tuin deze week

De peren stonden prachtig in bloei maar zijn ondertussen al weer uitgebloeid. Dat ging erg snel door het warme weer. Je kan nu al zien dat de bevruchting van de peren goed is verlopen. Op veel plekken is het vruchtbeginsel van de bloem zich aan het verdikken. Je ziet al mini-peertjes verschijnen.

Nu staan de appels in bloei. De bloesem begint roze/rood en wordt dan langzaam wit. Ik verheug me op de blauwe regen in de pergola vlakbij de wasbak aan de muur. Die heeft mooie dikke knoppen en komt een dezer dagen in bloei.

We gaan deze week weer planten. O.a. sla, roodlof, koolrabi en knolvenkel. Ook moeten er weer Afrikaantjes gezaaid worden in perspotjes. Dat is echt priegelwerk. Vind je dat leuk en heb je tijd om te komen helpen, laat het dan weten.

Let op: op koningsdag (vrijdag 27 april) zijn we gesloten. Je kan deze week op donderdag van 10.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.30 tot 15.30. Kom je voor het eerst oogsten? Stel vooral veel vragen. Ik (Marga, de tuinder) ben van plan om in mei, juni en juli op zaterdag regelmatig een rondleiding te geven. Wanneer precies en hoe laat wordt nog bekend gemaakt.

Tot ziens op de tuin!