Tuinbericht

Week 19-2018: 11 en 12 mei

Oogst deze week

  • sla
  • Aziatische mesclun
  • spinazie
  • radijs

Let op: donderdag 10 mei (hemelvaart) is de tuin dicht

De lucht boven de tuin was de afgelopen dagen onveranderlijk strakblauw. Op het land en in het bos veranderde juist veel. We gingen in een paar dagen tijd van vroege lente naar volop zomer. De bloesem is nu uitgebloeid maar veel bloemen kwamen juist in bloei. De bomen waar je eerst nog door heen kon kijken zijn nu volop in het blad. Ik hoorde en zag gierzwaluwen en ook een koekoek. In de sloot langs de tuin vochten de meerkoeten op leven en dood om hun jongen uit de bek en klauwen van aanvallende kraaien te houden. Op de tuin werden drie veenmollen naar boven geschoffeld.

De oogst

De eerste sla van de volle grond kan deze week geoogst worden. Er zullen nog vele kroppen volgen. Verder kan er van de Aziatische mesclun, spinazie en radijs geoogst worden.

Aziatische mesclun is een mengsel van snelgroeiende koolsoorten. Je kan er een lekkere salade van maken. In de oogstwijzer vind je meer informatie.

Spinazie houdt niet van zomerse temperaturen. De plantjes gaan dan in bloei. Dat is bij ons ook gebeurd. Haal de bloemetjes er zoveel mogelijk uit. Zeker als je de spinazie rauw eet. Als je de spinazie even verwarmt verliezen de bloemetjes hun scherpte.

Je oogst spinazie en mesclun op dezelfde manier. Pak een paar plantjes vast en snijdt ze net boven het groeipunt af. Dat is ongeveer twee centimeter boven de grond. De plantjes kunnen dan weer aangroeien zodat we er een tweede keer van kunnen oogsten.

Bloemen

Er zijn weer bloemenplantjes te koop (o.a. dahlia, rubeckia, zinnia, bostabak, Afrikaantjes) en tomatenplantjes te koop. Opgekweekt uit biologisch zaad zonder bestrijdingsmiddelen. Neem wat kleingeld mee als je ze wil  kopen.

We verwachten dat vanaf half juni de eerste boeketten geplukt kunnen worden. Wil je helpen bij het maken van boeketten of heb je zin om af en toe in de bloementuin te werken meld je dan aan bij Marianne Broekkamp (m.broekkamp@kpnmail.nl).

De tuin deze week

De eerste pompoenen en sperziebonen zijn de grond ingegaan. De tuinbonen en de vroege aardbeien staan volop in bloei. De kapucijners en peulen klimmen elke dag een beetje hoger langs het net. De aalbessen hebben mooie trossen. De bloemen- en kruidentuin raken langzaam gevuld.

Het rek voor bakken met planten achter de kas is in gebruik genomen (met dank aan Ronald Ruis). Er wordt gewerkt aan een zonnedakje boven de zandbak en er is weer volop gemaaid.

Omdat we beregeningsbuizen en -slangen tekort kwamen moesten we als het droog was veel slepen met beregeningsmateriaal. Vandaag zijn er nieuwe buizen, slangen en sproeiers gearriveerd. Geen gesleep meer en sproeiers die de hele groentetuin kunnen bereiken. We zien er naar uit. We gaan vrijdagochtend beginnen met de installatie. Ook zaterdag zullen we er nog mee bezig zijn. Ben je handig met moeren, bouten en klemmen en heb je zin om te helpen dan is dat zeer welkom.

Tot ziens op de tuin!

P.S. Op de foto kan je zien dat de blauwe regen dit jaar prachtig bloeit.