Tuinbericht

Week 16-2023: 20, 21 en 22 april

Oogst deze week

  • paksoi
  • sla

De eerste oogst van 2023. Er wordt op jullie gewacht! De paksoi en sla is er klaar voor. Wij ook.

Voor de nieuwe deelnemers houden we op donderdagmiddag 20 april om 15.00, op vrijdagochtend 21 april om 11.00 en op zaterdag 22 april om 11.00 en 14.00 een rondleiding. Iedereen mag aansluiten, dus ook als je al langer deelnemer bent.

Over de oogst

Zoals al jaren het geval is komt de eerste oogst uit onze tunnelkassen. Sla en paksoi. Een krop sla kan je halen in de eerste kas en de paksoi in de tweede kas. We vragen altijd om de plant in z´n geheel uit de grond te trekken en de aarde niet uit te schudden boven de andere planten. Dat is namelijk vervelend voor degene die na jou komt. Maar omdat dat niet altijd goed gaat en er weinig ruimte is in de kassen mag je de planten ook net boven de grond afsnijden en de wortels (en de aarde die daaraan zit) in de grond laten. In de kas met paksoi staat ook koolrabi. Die moet nog even groeien dus let op dat je het goede gewas oogst.

Ons motto blijft: eet wat je oogst van kop tot teen. Zowel van de sla als de paksoi kan je alles eten. Dus het groene blad, de witte stengel, de nerven. In de oogstwijzer op deze website vind je lekkere recepten met paksoi.

Over de tuin

In tegenstelling tot vorig jaar (toen hadden we in maart 6 mm regen in de regenmeter nu 120) hadden we een nat en wisselvallig voorseizoen. We prezen ons gelukkig met onze zandgrond. De regen zakt er makkelijk weg en de grond warmt er relatief snel op. In maart zijn we daarom al volop begonnen met zaaien. Collegatuinders die op de klei telen moesten toen nog even op hun handen gaan zitten. Hun grond was nog niet te bewerken.

Nu zien we alles langzaam groeien. Wat ons betreft mag het wat sneller maar daarvoor moet het eerst wat warmer worden.

Je hoeft alleen maar in de kassen te zijn maar neem de tijd om door de tuin te lopen. Zie wat er allemaal al tot bloei komt. De hoek van de muur bij de vijver is afgezet. Daar even niet komen. Op deze manier gunnen we de torenvalken die daar in de buurt hun nestkast hebben even rust. We hopen namelijk dat ze daar weer gaan broeden. Vorig jaar deden ze dat niet. Het kan zijn omdat ze het toch te druk vonden.

Tot ziens op de tuin!