Week 17-2019: 25, 26 en 27 april
Beter konden we het afgelopen zaterdag niet treffen. De eerste oogstdag was zonovergoten. Het was fijn om veel deelnemers op de tuin te zien en te spreken en om uitleg te geven aan nieuwe deelnemers. Aan het einde van de middag haalde ik zelf nog een kropje sla uit de kas en bedacht me dat we lang niet alles verteld hebben. Bijvoorbeeld dat je het beste in de ochtend kan komen oogsten, zeker als het warm en zonnig is. In de loop van de dag verdampen planten dan veel vocht waardoor ze hun stevigheid verliezen.
Wat we wel verteld hebben is waarom we het niet erg vinden dat we veel paardenbloemen in het gras hebben. Als je een strak gazon wilt, vindt je dat rommelig maar wij vinden het een vrolijk gezicht en zien er veel verschillende insecten op vliegen en die zien we graag op de tuin.
De oogsttijden zijn: donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00. Zaterdag kan je komen van 9.30 tot 15.00. Normaal is dat tot 16.30 maar wegens Koningsdag gaan we wat eerder dicht.
Zaterdag om 11 uur geven we weer uitleg en een rondleiding voor iedereen die er vorige week niet bij kon zijn.
Ook deze week zijn er plantjes te koop. Zowel bloemen als kruiden. Neem wat kleingeld mee.
In de tweede helft van juni zullen er weer boeketten gemaakt worden op de tuin. We zoeken nog mensen die daarbij willen helpen. Heb je belangstelling laat het dan weten. Te weinig ervaring, dan is dit de gelegenheid om die op te doen. Twijfel je nog? Op 11 mei is er een bijeenkomst waarin alles wordt uitgelegd.
Over de oogst
Voor iedereen met een heel aandeel: een krop andijvie en kiezen uit paksoi of sla. En dan nog iets…. Raapsteel of radijs of rabarber? We weten het nog niet precies. Het hangt er vanaf hoe hard alles de komende dagen groeit. De rabarber staat er prachtig bij maar we willen graag dat de stengels nog wat langer worden. Van de radijs (lange witte, ijspegels genaamd) en van de raapsteel kan zeker al wat geoogst worden.
In de kruidentuin werken we niet meer met oranje vlaggetjes. Je kan daar de kruiden en eetbare bloemen oogsten waar een bordje bij staat.
Vragen over hoe je iets oogst of op zoek naar een recept? Vraag het aan een van je mede-oogsters of kijk in de oogstwijzer op onze website. Daar vind je uitleg en tips.
De tuin deze week
We gaan weer planten: koolrabi, spitskool, knolvenkel, sla en andijvie.
Helaas hebben we vandaag moeten constateren dat we wat vorstschade in de aardbeien hebben. Gelukkig alleen in de lambada, een soort die al vroeg in bloei komt en daarom gevoelig is voor vorst. Hopelijk blijft het daarbij en krijgen we geen nachtvorst meer. Wel graag regen. Het is erg droog op het land en met de harde oostenwind van de afgelopen dagen is de luchtvochtigheid erg laag.
Kijktip
Kijk even naar de tuinbonen. Veel staan er al in bloei. De peulen en kapucijners klimmen ondertussen langzaam de netten in.
Tot ziens op de tuin!