Tuinbericht

Week 15-2020

Oogst deze week

  • paaseieren van Liga
  • bijenpraatje van Albert
  • volgende week eerste oogst

De tuin deze week

Vorige week kwam de eerste lading plantgoed voor buiten. Ondertussen is er prei, sla, andijvie, snijbiet, spitskool en bloemkool geplant. De rode uien zijn de grond in gegaan. Er is pastinaak en pluksla gezaaid en voor de tweede keer peul, radijs, raapsteel en spinazie. Zo raken er langzamerhand steeds meer bedden gevuld. Bij sommige van de bedden staan al de nieuwe houten bordjes.

Omdat de plantjes moeten wortelen en de zaadjes ontkiemen heeft de beregening al regelmatig aangestaan. Ook in de kruiden- en de bloementuin en in de opkweekkas is de lente nu echt aangebroken. Er wordt gezaaid, verspeend, gesnoeid, verpoot. En dat alles onder een strakblauwe lucht en een stralende zon.

In die strakblauwe lucht zien we gelukkig nog steeds torenvalken vliegen. Soms denken we dat ze al echt genesteld zijn in de kast die daarvoor is opgehangen. Dan is het ineens weer verdacht rustig. En vandaag vonden we een kapot ei onder de kast (wie heeft het eruit gegooid?) maar gelukkig kwamen de valken toch weer een kijkje nemen. Nog helemaal niet duidelijk hoe dit gaat aflopen.

Pasen

Liga Viksne (deelneemster van de tuin) was van plan om een workshop te geven hoe je uien kan versieren m.b.v. plantenonderdelen en uien. Die workshop gaat niet door maar Liga heeft wel een duidelijke fotorapportage gemaakt waarop je kan zien hoe ze te werk gaat. Het resultaat is prachtig. Kijk op: https://www.youtube.com/watch?v=wW7yjR9eug4&feature=youtu.be

Na Pasen

Na Pasen beginnen we met oogsten. Net als voorgaande jaren in week 16 maar verder zal de eerste oogstweek er anders uit zien. Geen rondleidingen, geen  gezellig samen zijn, geen gelegenheid om veel mensen tegelijk te zien. Wel weer de mogelijkheid om naar de tuin te komen en te kijken hoe alles er bij staat. We gaan regelen dat iedereen rustig en prettig kan oogsten. Alle deelnemers krijgen daarover informatie.

Bijen

Onze imker Albert Knol heeft weer een bijenpraatje geschreven om je bij te praten hoe het bij de bijen gaat. Je vindt het onderaan dit bericht.

We wensen iedereen fijne paasdagen en zien er naar uit om jullie daarna te zien bij de eerste oogst.

Marga en Marja

 

Bijenpraatje van Albert Knol

Beste allemaal,

Bij deze weer een korte update over het wel en wee van de Leyduinse bijen. De winterperiode en de periode na het zwermen zijn altijd spannend. Komen ze goed de winter door en – na het zwermen – wordt de jonge koningin bevrucht?

Deze winterperiode moet ik helaas melden dat één van de vier volken het niet gehaald heeft. Op een mooie dag in maart zag ik activiteit bij de andere kasten; de twee toplattenkasten en de hangkorf, maar niet bij de paalkast. Dan weet je als imker eigenlijk al genoeg. Toen ik de paalkast openmaakte werd mijn vermoeden bewaarheid, de kast was leeg. Op de bodem van de kast zag ik wel een aantal verminkte dode bijen, de kans is groot dat de varroamijt hier heeft toegeslagen. Het volk bleek dus niet sterk genoeg om de mijt het hoofd te bieden. De varroamijt wordt gezien als één van de grootste veroorzakers van de bijensterfte van de afgelopen jaren.

Er zijn wel een aantal overeenkomsten met het coronavirus, die nu ons hele vertrouwde leventje op z’n kop zet. Het zijn beide exoten die door het reizen worden overgedragen, ze zijn beide zeer schadelijk voor de gezondheid, er bestaat voor beide nog geen goede remedie en de bijen en wij moeten er resistent voor worden.

Voor corona zal er over enige tijd wel een medicijn of een vaccin komen, maar bijen laten zich niet makkelijk inenten en slikken geen medicijnen. Er zijn wel middeltjes waar de mijt dood van gaat, maar als je daar mee stopt, komt de mijt gewoon weer terug. Bijen worden hiermee niet resistent.

Een aantal bijenwetenschappers heeft hierover nagedacht en heeft in Hawaï een bij geteeld die wel varroaresistent zou zijn. Ze zijn nu bezig deze superbij te verspreiden onder de Europese imkers. Veel natuurimkers vinden dit een kwalijke zaak. Wij denken namelijk dat de bijen zelf resistent moeten worden en dat er bij geteelde bijen een groot risico is op andere ziektes.

Dat bijen ook zelf residentie kunnen ontwikkelen, blijkt wel uit de Leyduinse volken die in de twee toplattenkasten zitten. Al jaren overleven zij zonder varroabehandeling. Bovendien kan ik melden dat ik ze niet bijgevoerd heb afgelopen jaar. Ze zijn dus volledig zelfredzaam. Reken maar dat iedere imker graag een zwerm van deze bijen wil.

Door niets te doen, gaat het dus al jaren goed.

Ik moet er wel meteen bij zeggen dat dit geen garantie voor de toekomst is. Er zal best een dag komen dat het ophoudt, dat de jonge koningin niet bevrucht raakt of niet geaccepteerd wordt door het volk of ander onheil tegenkomt.

Bijen vermenigvuldigen zich door te splitsen. Als alle bijenvolken zouden overleven, zouden we binnen drie jaar een bijenplaag hebben. Het is dus normaal dat niet alle bijenvolken het halen. Het sterkste volk, dat zich het best weet aan te passen aan de veranderende omstandigheden blijft in leven. Zo gaat het al miljoenen jaren. Als je ingrijpt op dit mechanisme, heb je maar weinig respect voor de bij.

Maar genoeg geklaagd nu.

In mei is het weer zwermtijd, we hopen dan dat we een zwerm uit onze eigen kasten kunnen vangen en die in de paalkast plaatsen. En als er dan een tweede zwerm uit zichzelf in de boomkast gaat, kan het bijenjaar 2020 niet meer stuk!

Graag wil ik eindigen met iets dat niet direct over bijen gaat, maar wel over onze bemoeienissen met de natuur.

De Sloveense filosoof Slavoj Zizek zei het volgende over het coronavirus:

De meest primitieve levensvorm op aard, het virus, heeft de meest ontwikkelde levensvorm, de mens, uitgekozen als vehikel voor zijn vermeerdering, meer niet, en vermag daarbij aan de mensheid een einde te maken. Dat noopt ons tot daadkracht, maar ook tot bescheidenheid over onze plaats in het geheel der dingen.

Hartelijke groet,

Albert