Tuinbericht

Week 14-2020

Oogst deze week

  • torenvalken en ooievaars
  • palen en beregening

De tuin deze week

De pootuitjes die op 14 maart de grond in gingen hebben ondertussen worteltjes gemaakt waardoor ze nu stevig in de grond zitten. De peulen en kapucijners zijn ontkiemd en komen voorzichtig boven de grond. Als we goed kijken zien we ook al rijtjes kiemplantjes van de meiraap en de rucola. Heel langzaam is alles aan het groeien.

Afgelopen zaterdag zijn de palen voor de snij- en pronkbonen de grond in gegaan. Die bonen gaan we pas in mei zaaien maar straks is er minder tijd voor dit soort klussen. De beregening is ook gelegd. Een paar weken geleden vroegen we ons af of het ooit nog droog zou worden maar de harde oostenwind, de droge lucht de vele uren zon hebben daar snel verandering in gebracht. Beregenen is nu nog niet nodig maar omdat er de komende week een hoop plantjes de grond in gaan is het fijn dat alles klaar ligt.

Torenvalk en ooievaar

Net als vorig jaar is ook dit jaar een paartje torenvalken de nestkast aan het inspecteren, die een paar jaar geleden, door een van onze deelnemers, net buiten de tuin hoog in een boom is opgehangen. Het is erg leuk om te horen hoe ze naar elkaar roepen en om ze samen te zien vliegen boven het natuurgebied tussen de tuin en het spoor. Als ze de kast geschikt achten om eieren te gaan leggen kan je over een tijdje prachtige vliegshows verwachten als ze gaan foerageren om hun jongeren te voeden. Of het zo ver gaat komen? Vlak bij de kast is een nest van een paar kraaien die de valken opjagen. De vraag is dus of de valken zich veilig genoeg voelen.

Niet ver van de tuin is nog een strijd gaande. Namelijk bij het ooievaarsnest dat vlak bij het grote huis staat. Daar komt regelmatig een paar ooievaars kijken maar ook ganzen. De afgelopen jaren hebben de ganzen het gewonnen. Duimen dat de ooievaars niet weer het onderspit delven.

Veel dank

Op de oproep om mee te denken hoe we over een paar weken veilig kunnen gaan oogsten kwamen veel reacties. Veel dank daarvoor. Zodra we weten wanneer er voor het eerst geoogst kan worden laten we weten hoe we het gaan aanpakken. Ook dank voor alle andere berichtjes waarin jullie je waardering uitspreken voor de tuin en de mensen die daar werken. Dank voor alle hulp op de tuin maar ook daarbuiten. Jos en Nelly Peters zijn bij hun thuis tientallen latjes aan het verven die binnenkort bij de bedden geplaatst worden. Hebben we eerst nog wel mensen nodig die een mooi handschrift hebben om de bordjes te voorzien van een tekst (sla, sperzieboon, koolrabi enz.). Dat gaat ook vast lukken.

Kijktip

Vorige week gaf ik als tip om naar Venus te kijken. Die is nog steeds heel goed te zijn net als de maan. Wat ik toen niet wist is dat je ook het bemande ruimteschip ISS langs kan zien komen. Google even “ruimteschip ISS zichtbaar” dan weet je wanneer je naar buiten moet om te gaan kijken. Raar idee dat daar mensen rond cirkelen die daar maanden verblijven. Ze horen over de corona-uitbraak maar hoeven zelf geen maatregelen te nemen. 1,5 meter afstand is in die capsule ook niet haalbaar.

En verder: goed kijken hoe alles in je tuin, balkonbakken, park in de buurt aan het uitlopen is.

Voor nu: het ga jullie goed. Let goed op elkaar en op jezelf.

De foto van de perenbloesem bij dit bericht is gemaakt door Niek van Noppen.