Tuinbericht

Week 13

Oogst deze week

  • ooievaars
  • warming-up
  • en heel veel schoffelen

Niets zo saai als een moestuin; elk jaar verloopt min of meer hetzelfde. Niets zo afwisselend als een moestuin; elke dag is anders. Op Moestuin Leyduin begint het zo langzamerhand weer wat te worden. Aan het eind van de winter kost het me altijd moeite om te geloven dat alles over een paar maanden weer vol staat. Nu de bessen, fruitbomen, tulpen, narcissen en aardbeien uit beginnen te lopen, het gras weer gaat groeien, de eerste gezaaide gewassen boven de grond komen begin ik er weer vertrouwen in te krijgen. Zeker, omdat het door het mooie weer, goed lukt, om alles volgens planning te doen.

Op de tuin deze week

Schoffelen, schoffelen, schoffelen is deze week het devies. Volgende week komt er veel plantgoed (o.a. prei, spitskool, sla, andijvie, koolrabi) en de bedden waarin dat moet komen, moeten gereed gemaakt worden. Dat betekent; vrij maken van groenbemester en onkruid, bemesten, de paden weer duidelijk inlopen. Ook op Berkenrode gaan we deze week weer aan de slag. Daar gaan we eerst de groenbemester (winterrogge) onderwerken. We doen dat met de hand en aan mijn spieren (met name schouder) merk ik dat het een zware klus is. Dat was de reden om tijdens de vrijwilligersbijeenkomst van afgelopen zondag te beginnen met een warming-up. Na de winterstop is het belangrijk om even lekker te rekken en te strekken.

Vrijwilligersbijeenkomst

De vrijwilligersbijeenkomst was gezellig en goed bezocht. Een onverwachte bezoeker zal zich vast afgevraagd hebben wat er gaande was en geconcludeerd hebben dat er rare lui rondlopen op Moestuin Leyduin. We hebben op de grond gelegen, met benen en armen gezwaaid, langdurig naar de lucht gestaard, van het gereedschap een vreemd kunstwerk gebouwd en daarna genoten van lekkere vegetarische en veganistische hapjes.

Ooievaars

Een paar maanden geleden is er op de ooievaarspaal voor Huis Leyduin een nest geplaatst. Of het echt in gebruik genomen gaat worden is nog niet helemaal zeker maar regelmatig komt er een paar ooievaars langs om het nest uit te proberen en in de omgeving te fourageren. Onze tuinfotograaf (Ton Apon) heeft zich ontpopt als een echte “ooievaarswatcher” zodra er iemand meldt dat er weer een ooievaar gesignaleerd is sprint Ton met zijn camera naar de achterkant van de tuin. Het levert prachtige foto’s op.

Eerste oogst?

De gewassen in de kas groeien goed maar ik durf nog niet te voorspellen wanneer de eerste oogst zal zijn. Zodra het bekend is krijg je bericht. Helaas blijken de e-mails van de moestuin niet bij iedereen aan te komen. Houd daarom ook de tuinberichten in de gaten. Kan je niet zo lang wachten? Kom gerust langs om een kijkje te nemen. Op 1 april ben je welkom om te helpen bij het roeren en het verspreiden van het koemestpreparaat. We starten om 15.30. Ook weer iets voor rare mensen? Er is uitleg waarom we het doen en ik zal vertellen wat ik het bijzondere vind aan BD (biologisch dynamische) landbouw.

Met veel groeten,

Marga (tuinder), ook namens het tuinteam (Hannah, Corrie, Marja, Ineke en Jan Willem)