Tuinbericht

Week 11

Oogst deze week

  • veel bedrijvigheid
  • vrijwilligers
  • lentegevoel

Beste mensen,

De kop is er af. Het teeltseizoen is echt begonnen. Hoewel we door de regen van vorige week te maken hadden met te natte grond hebben we toch veel kunnen doen. En het weer van de afgelopen dagen geeft ons een echt lentegevoel. Het is fijn om de natuur weer te zien ontwaken. De bijen komen uit hun kast, de hommels bezoeken de vele krokussen op de tuin, de vogels laten weer volop van zich horen. Af en toe zien we een paar ooievaars overvliegen die komen inspecteren of het ooievaarsnest dat voor Huis Leyduin staat hun bevalt. Ik hoop dat ze er gaan nestelen.

Aan de slag

De nieuwe tunnelkas was net op tijd klaar. Het frame stond al een tijdje maar we hadden een windstille dag nodig om de plasticfolie aan te brengen. Die kwam op maandag 6 maart. Op 8 maart werd het plantgoed geleverd. Op 9 maart terwijl er nog een deur geplaatst werd gingen de plantjes
(paksoi en koolrabi) de grond in. In de andere kas hebben we een dag later andijvie en sla geplant.

Op het land zijn de tuinbonen die we in de kas opgekweekt hadden uitgeplant. Ze zijn daarna afgedekt met vliesdoek. Niet zozeer tegen de kou maar vooral om er voor te zorgen dat ze niet opgegeten worden door de duiven en ganzen die regelmatig een kijkje komen nemen op de tuin. Er is ook al wortel, meiraap, raapsteel en rucola gezaaid. Ook de wortel en meiraap liggen onder vliesdoek. Niet zo’n mooi gezicht die witte lappen op de tuin maar het zaad kiemt daardoor sneller.

Er is hard gewerkt om de palen en netten voor de peulen en kapucijners te plaatsen, bedden worden teeltklaar gemaakt, de bessen zijn gesnoeid, de eerste bloemen zijn voorgezaaid in de kas, er is een nieuw terras gemaakt voor onder de picknick tafel, bij de composthopen is veel bedrijvigheid om alle hopen goed op te zetten, de aardbeienbedden worden ook weer verzorgd, voor de kruidentuin worden nieuwe bordjes gemaakt. A.s. woensdag gaan we ook weer op Berkenrode beginnen.

Zin om te helpen

Net als elk jaar is het weer spannend of we alles op tijd afkrijgen. We merken dat de spieren weer wat op gang moeten komen en dat meer hulp erg welkom is. Des te meer omdat een paar van onze stagiaires (die veel werk verzetten) binnenkort vertrekken. Weet je niet zeker of vrijwilligerswerk op Moestuin Leyduin iets voor jou is? Kom dan een keer langs om te overleggen en het uit te proberen. Alle deelnemers hebben vorige week een nieuwsbericht gekregen (zo niet, laat het dan even weten) waarin o.a. ook de vrijwilligersbijeenkomst van 26 maart is aangekondigd. Al eerder aan de slag: komende week vrijdag worden de uien en sjalotten geleverd. Het belooft een mooie dag te worden dus ik hoop dat we aan het eind van de dag al een deel daarvan gepoot hebben.

Preparaat roeren

Bij de start van het seizoen hoort ook het roeren en uitbrengen van het koemestpreparaat. Dit is een van de biodynamische preparaten die helpt om het bodemleven te versterken. We gaan dat op 1 april doen vanaf 15.30. Ben je daarin geïnteresseerd kom dan helpen.  We beginnen met uitleg (met koffie/thee en iets lekkers) en gaan daarna aan de slag. Ik vind het een mooi ritueel waarbij we gezamenlijk aandacht geven aan het belang van de vruchtbaarheid van de bodem.

Juffershuis en kijktip

Niet alleen op de moestuin wordt hard gewerkt. De verbouwing van het Juffershuis nadert zijn voltooiing. Daar worden nu alle zeilen bijgezet om er voor te zorgen dat Gasterij Leyduin op 23 maart officieel geopend kan worden. Voor meer informatie, kijk op: www.gasterijleyduin.nl.

De kijktip van deze week: er zijn weer een paar mooie fotoseries geplaatst op deze site!

We zien er naar uit om jullie weer te ontmoeten op de tuin.

Met veel groeten,

Marga, ook namens stagiaires en tuinteam