Tuinbericht

Week 15

Oogst deze week

  • 22 april eerste oogst
  • nieuwe bijenkast
  • veel plantgoed

Ik weet het niet zeker maar waarschijnlijk zijn we bezig om weer een weerrecord te halen. Dit keer omdat de regen maar uitblijft. Ik kan me niet herinneren dat de beregeningsinstallatie al zo vroeg in het voorjaar aan is geweest maar de afgelopen weken hebben we al een paar keer water gegeven op plekken waar net gezaaid en geplant is.

Voordeel van het niet-regenen is dat we volop kunnen schoffelen en dat het goed lukt, hoewel het een grote klus is, om de winterrogge onder te werken. De winterrogge heeft als groenbemester in de winter op het land gestaan en moet nu weer plaats maken voor de groeten die we gaan telen.

In week 14 is de eerste lading met plantgoed gekomen (o.a. 1250 prei, 560 spitskool en meer dan 700 slaplantjes). Omdat het in deze tijd van het jaar vaak veel waait maak ik me altijd bezorgd of al die tere blaadjes daar wel tegen kunnen maar gelukkig komt de wind vooral uit het noordwesten en dan ligt de tuin goed beschut achter het bos.

Eerste oogst

Ondertussen zijn de plantjes die in week 10 gekomen zijn, in de kas al goed aan het groeien. Op 22 april kan er voor het eerst geoogst worden. Deelnemers krijgen daarover bericht. In de agenda van deze site staat een aankondiging waarin je kan lezen hoe laat er rondleidingen zijn door de tuinder en de imker.

Bijen

Zodra de zon schijnt (en dat is op Moestuin Leyduin heel vaak) is het zeker in de voortuin goed toeven. Veel van het fruit begint in bloei te komen, de kruidentuin wordt elke dag een beetje groener en overal komen bloemen in bloei. De bijen, hommels en andere insecten profiteren daarvan.

Albert Knol onze imker heeft deze winter een nieuwe bijenkast gemaakt. Met vereende krachten is die kast afgelopen week neergezet. Het is een bijzonder bouwsel. Ik kreeg al vragen wat het is: een vleermuizenkast of een kast voor roofvogels? Albert vertelt er op 22 april om 14.00 meer over.

Ooievaars

Vanaf de tuin houden we de ooievaars, die regelmatig het nest komen inspecteren voor Huis Leyduin,  goed in de gaten. Als we ze horen klepperen gaan we even kijken maar ze nestelen er nog steeds niet. Wel zitten er regelmatig ganzen op en zagen we een torenvalk die het nest als uitkijkpost gebruikte. We wachten af. Zodra er maar een keer gebruik gemaakt wordt van het nest, komen de ooievaars vast elk jaar terug, want ze zijn “nesttrouw”.

Bezoekers

Kortom: er is weer genoeg te zien, te doen en te horen op de tuin. We merken dat er door de opening van Gasterij Leyduin meer mensen op de tuin komen voor een kort bezoekje. Dat mag, zodra de poort open staat. We gaan er wel op letten dat het niet te druk wordt op de tuin zodat de deelnemers genoeg ruimte en rust houden om te oogsten. En bij de ingangen van de kassen hebben we een touwtje gespannen om aan te geven dat het niet de bedoeling is dat iedereen daar zomaar binnen gaat.