Week 13:
Twijfels en wat het vak zo mooi maakt
De overgang van de winter naar de lente: een periode waar tuinders zich op verheugen maar die ook gepaard gaat met veel vragen. Vooral, wanneer we zoals nu, in maart nog volop vorst hebben. Wanneer is het land droog genoeg om te bewerken en te bemesten? Wanneer ga ik beginnen met zaaien? Ben ik te vroeg geweest met het zaaien van de peulen en zal ik maar alvast nieuw zaad bestellen? Wat doe ik met plantgoed dat geleverd wordt terwijl het buiten nog veel te koud is om te planten? Gaan de tuinbonen die al uitgeplant zijn het redden als er weer een vorstperiode komt? Komt mijn teeltplan door de kou al in de knel?
Ik volg verschillende collega-tuinders en allemaal zijn ze aan het twijfelen. Maar als je ze vraagt wat het vak zo mooi maakt zullen ze waarschijnlijk antwoorden geven die juist daarmee te maken hebben. Dat je niet alles in de hand hebt, dat planten soms meer aankunnen dan je verwacht en dat het begin van de lente toch de mooiste tijd is. Want dan hoor je de eerste bijen weer zoemen, komen vogels terug uit het zuiden, lopen de knoppen weer uit, is de kast met zaad en alle verwachtingen die daarbij horen weer goed gevuld.
Of wij schade hebben van de kou de afgelopen weken? De raapsteel lijkt niet goed opgekomen. Die gaan we morgen opnieuw zaaien. De uien, knoflook, bieten en meiraap zullen het wel redden. De tuinbonen hebben nu vooral regen nodig. Want het was koud maar ook erg droog. Hoe het met de kapucijners, peulen en Aziatische mesclun gaat is nog even afwachten. Gelukkig hebben we ook nog onze tunnelkassen. De paksoi, sla en andijvie die daarin staat begint nu aan de groei te komen.
Wanneer we de eerste oogst hebben? Ik kan het nog niet voorspellen. Afgelopen zaterdag toen het aangenaam weer was kwamen er al een paar mensen langs die iets in het winkeltje wilden kopen. Ik legde uit dat we geen winkeltje hebben (alles is al verkocht aan de deelnemers) en dat het voor groente van de koude grond nog te vroeg is. Dat maakt het vak trouwens ook mooi. Eten met het seizoen. Ik verheug me op alle groenten die straks weer van het land komen.
Oproep: Hulp gezocht bij de oogstdienst.
Als er geoogst wordt is er altijd een vrijwilliger aanwezig om uitleg te geven, de schuur op orde te houden, koffie en thee te zetten, eventueel te helpen bij het schoonmaken van voorgeoogste groenten. Voor de oogstdienst hebben we zo’n 12 mensen nodig die regelmatig een dagdeel willen komen helpen. Het is leuk en gezellig om te doen omdat je veel leert over de tuin en de groenten en kennis maakt met veel deelnemers.
Je wordt goed ingewerkt. De eerste keren (en op zaterdag altijd) doe je de oogstdienst met z’n tweeën. Er is altijd een tuinder aanwezig die alle vragen kan beantwoorden en die je er bij kan roepen als je er niet uitkomt. Heb je belangstelling stuur dan een mailtje naar marga@moestuinleyduin.nl. Ook als je nog vragen hebt. Zonder oogstdienst geen oogst. Dus meld je aan!