Tuinbericht

Week 16: 21 april 2018

Oogst deze week

  • paksoi
  • sla
  • rondleiding
  • uitleg

We boffen. Eerste oogstdag met mooi weer en een tuin die steeds meer kleur krijgt. In de voortuin zien we elke dag nieuwe bloemen in bloei komen. De perenbomen zitten vol met bloesem en het gras dat maanden lang geel was is nu weer frisgroen.

We boffen ook dat we twee tunnelkassen hebben. De komende weken komt daar de oogst vandaan. Op het land is al volop gezaaid maar veel zaad zit nog onder de grond of is net ontkiemd.  En dan zitten wij nog op een plek in Nederland waar vroeg gezaaid kan worden. Namelijk op zandgrond (eerder droog en opgewarmd dan bijvoorbeeld klei) en vlakbij de kust (minder koud dan het oosten van het land). Dat is dus ook boffen. Houd er rekening mee dat het oogstseizoen langzaam op gang komt en dat het de eerste weken vooral blad gewassen zijn die we oogsten. Voor de echte seizoensgroenteneters is dat fijn. Eindelijk weer groene blaadjes op je bord.

Ik vind het altijd spannend om te zien hoe de bedden langzaam gevuld raken. De spinazie en de peulen en kapucijners staan er mooi bij maar de raapsteel plaats ons dit jaar voor raadselen. Daarover later meer.

Paksoi en sla

Deze week paksoi en sla. Paksoi hebben we de laatste jaren alleen maar als eerste oogst uit de kas omdat ze op het land opgegeten werden door de aardvlo. Gisteren bedacht ik me dat ik wel zin heb om toch weer eens te proberen of het ook buiten gaat. Ik ben nu op zoek naar een plekje in het teeltplan.

Kijktip

Deze week nog geen speciale kijktip. Neem vooral de tijd om een rondje over de tuin te lopen om te kijken hoe alles er voor staat. Als je meedoet aan de rondleiding (aanvang 11.00 en 14.30) krijg je er uitleg bij.

Meedoen

Vorige week stuurde ik alle deelnemers al een bericht over het programma op de eerste oogstdag. Je kan het ook nalezen in de agenda op deze website. Heb je zin om iets te bakken voor bij de koffie en thee dan is dat zeer welkom.

In dat bericht deed ik ook een oproep voor de “oogstdienst”. Dat heeft drie nieuwe mensen opgeleverd. Je kan je er nog steeds voor aanmelden.

Hannah Verdegaal die  op dinsdag en donderdag de mensen begeleidt die op de tuin komen voor dagbesteding is op zoek naar vrijwilligers die zich regelmatig een dagdeel bij haar groep willen aansluiten. Het gaat daarbij om samen werken en aandacht voor elkaar.

We hopen je a.s. zaterdag (21 april) tussen 9.30 en 15.30 op de tuin te zien.

Als je zaterdag niet kan mag je donderdag tussen 14.00 en 17.00 komen oogsten. Vergeet niet dat we de week daarna op vrijdag (koningsdag) dicht zijn.