Week 10-2021
Week 10 is een belangrijke week voor de moestuin. Dan komen de eerste kisten met plantgoed en de zakken met plantuitjes. Het is ook de periode waarin de eerste zaden en de tuinboonplantjes die opgekweekt zijn in de kas de grond in gaan.
Het is altijd een spannende tijd. Wil het weer een beetje mee zitten? Is de grond droog genoeg om te bewerken? Lukt het om de bedden op tijd klaar te hebben om te zaaien en te planten? Kortom, we willen in deze periode rustig, zonnig en droog weer. Helaas kan je dat niet bestellen. Na de vorstperiode in februari boften we. We genoten van een aantal zonnige dagen, het land droogde en warmde op en was goed bewerkbaar. We zaaiden al peultjes, kapucijners, raapsteel, spinazie, rucola en radijs.
De nieuwe tunnelkas werd met hulp van een aantal vrijwilligers opgezet en stond er prachtig bij.
Maar toen kwam week 10. De eerste stormen van 2021 raasden op donderdag en zaterdag over het land. In de glazen opkweekkas sneuvelde een paar ramen. De nieuwe tunnelkas bleek niet helemaal stormvast te zijn. Extra grondankers, touwen, ingraven van folie was nodig om alles op zijn plek te houden.
Handwerk
Ondertussen staan beide tunnelkassen vol met plantjes (koolrabi, paksoi, sla en andijvie). Onze aandacht gaat nu weer naar buiten. Want de storm ging gepaard met heftige buien en ook voor de komende dagen wordt nog regelmatig regen voorspeld. Vooral voor ons nieuwe stuk land op Berkenrode is dat een tegenvaller. Met de “Berkenrodevrijwilligers”en de stagiaires is daar hard gewerkt om alles onkruidvrij en vooral grasvrij te krijgen. Omdat dat met de hand (woelvork, cultivator) gebeurt, is dat een hoop werk. Het gras laten we voor een groot deel nadat het los gemaakt is liggen omdat afvoeren zou beteken dat er te veel bodemleven en voedingsstoffen van het land verdwijnen maar dat werkt alleen goed bij droog weer. Bij nat weer kan het gras weer wortelen en moet het weer losgemaakt worden. Juist dit stuk land willen we goed schoon hebben voordat er uien gepoot en wortels gezaaid worden.
Ondertussen is er ook op andere plekken al weer veel werk verzet. De appels, peren, druiven en bessen zijn gesnoeid. In de opkweekkas staan de eerste zaaisels van bloemen die straks in de bloementuin geplant worden of die jullie kunnen kopen om thuis te planten. In de kruiden- en bloementuin zijn de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen van start gegaan. De bedden waar deze week de meer dan duizend aardbeienplanten de grond in gaan liggen klaar.
De lente komt eraan
En we zien en horen dat de lente zich langzaam aankondigt. De bloemknoppen van de peren zwellen op, de narcissen komen in bloei, de bijen komen met mooi weer naar buiten en de valken die vorig jaar in onze nestkast hebben gebroed komen ook af en toe een kijkje nemen. Het bos ziet er nog kaal uit maar we horen wel steeds meer zangvogels zingen.
Net als elk jaar geldt: soms zit het mee, soms zit het tegen. Als tuinder heb je niet alles in de hand maar Moestuin Leyduin is ook in deze tijd van het jaar een prachtige plek om te vertoeven.
Natuurlijk krijgen we alweer de vraag wanneer we de eerste oogst verwachten. We denken week 16 maar jullie krijgen daarover tijdig bericht.
Alle oogstaandelen voor Moestuin Leyduin zijn weer verkocht en we hebben ook nog steeds een wachtlijst. Bij verschillende van onze collega’s is dat ook het geval maar er zijn plekken waar het werven van deelnemers lastiger is of het idee van een zelfoogsttuin extra promotie nodig heeft. Het landelijk CSA-netwerk is daarom een campagne gestart. Wij doen daar niet aan mee maar ken je mensen elders in het land die ook graag hun eigen groente willen oogsten wijs ze dan op dit evenement: https://www.wijetenlokaal.nl/
Ben je in de buurt van de tuin en staat het hek open kom dan even een kijkje nemen. We zien er naar uit om jullie in de tweede helft van april weer te zien.
Met hartelijke groet, Marja en Marga
P.S. de foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Ton Apon tijdens het opzetten van de nieuwe tunnelkas