Tuinbericht

Bericht 1 in 2021

Oogst deze week

  • Vranja, Boga, Polka en Lambada

11 januari 2021. Het eerste tuinbericht van dit jaar. Nog geen bericht waarin gemeld  wordt wat je kan komen oogsten (daarvoor moet je tot half april wachten). Wel een update waar we mee bezig zijn.

Voor een deel speelt dat zich op de tuin af en voor een deel binnen achter de schermen of te wel de computer.

Op de tuin

Op de tuin kennen we geen voorjaars- maar een winterschoonmaak. Een aantal deelnemers speelt daarbij een belangrijke rol. De schuren worden van boven tot onder gesopt, geveegd, uitgemest. Stoelen en banken worden onder handen genomen en indien nodig opnieuw in de lak of olie gezet. Ook de houten bordjes en de stenen voor bij de bedden worden nagelopen, geboend en bijgewerkt.

Op het groentegedeelte van de tuin gebeurt nog niet veel. Af en toe komt er iemand om boerenkool te oogsten. De puttertjes hebben de zonnebloemen helemaal leeg gegeten, de knoflook komt boven de grond en als we een rondje lopen en vooral veel nattigheid en op sommige bedden ongewenste begroeiing zijn vragen we ons af hoe we die bedden straks allemaal weer vol krijgen met groenten. Maar het is nog altijd goed gekomen dus waarom zou het dit jaar niet lukken?

Afgelopen zaterdag was een deel van de wijngroep op de tuin te vinden om de druiven te snoeien en er voor te zorgen dat de planten weer netjes rechtstaan door het opnieuw plaatsen van palen en draden.

Die dag plantten we samen met Henk en Arendie Herwig twee kweepeerbomen. Door hen geschonken. Het gaat om twee verschillende rassen (Vranja en Rea’s Mamoth). Ze staan bij de appelbomen. Het zijn al behoorlijke bomen dus we zien er naar uit dat ze in het voorjaar gaan bloeien. Kweeperen hebben heel mooie bloesem.

Er gingen ook drie abrikozenbomen de grond in. Wil je de rassen weten en helpen onthouden? Langs de muur tussen de peren staat twee keer Oranje Tros. Naast het poezentrapje tegen de werkschuur staat een Hongaar.

Bij de bessen naast het vijvertje hebben we extra kruisbessen geplant. Een vrucht die je niet vaak koopt maar die bij veel mensen in de smaak valt. De nieuwe planten zijn nog klein en zullen nog niet veel vruchten geven dus het is nog afwachten hoeveel we ervan kunnen oogsten.

Achter op de tuin is onder toeziend oog van ons roodborstje de windhaag gesnoeid en langs de bosrand is een takkenril gebouwd die als schuilplaats voor kleine zoogdieren, insecten en vogels  dienst doet.

Achter de schermen

Dit is de tijd voor het maken van plannen en administratie. Het teeltplan is al weer een eind op streek, veel deelnemers hebben hun bijdrage voor 2021 al betaald, de meeste bestellingen zijn al gedaan.

Het uienras dat we wilden gaan planten was al uitverkocht. Dit jaar gaan we daarom geen Sturon of Jetset telen maar de Boga (bio). De Bolster en Bingeheimer hebben al dozen vol met zaad opgestuurd. Ook de aardbeien zijn besteld. In de planning staat dat we ze begin maart gaan planten. Natuurlijk weer de Lambada, want die is bij velen favoriet en de Korona omdat het een goed productief ras is. Maar we gaan ook drie nieuwe soorten proberen namelijk de Elianny, Polka en Toga. Volgens de website van de verkoper natuurlijk alle drie erg smakelijk en goed bestand tegen schimmels en andere plagen.

Ook nog achter de schermen maar misschien vanaf zaterdag al zichtbaar is de nieuwe tunnelkas. Bij de opbouw van de vorige tunnel hadden we geen beschrijving en deden we eerst alles fout. Naar verwachting gaat het nu in een keer goed.

Kijk- en luistertip

Ben je in de buurt en staat het hek open dan mag je als deelnemer altijd een kijkje komen nemen. Misschien is er zelfs nog wat boerenkool op het land of winterpostelein in de kas. Wel met als voorwaarde: op is op.

Marja heeft op veel plekken narcissen in de grond gestopt (met dank aan Colien Alleman) die zullen binnenkort boven de grond komen.

We merken dat de vogels ook al weer actiever worden. Roffelende bonte spechten, zingende kool- en pimpelmezen en winterkoninkjes. De kraai die denkt dat hij de baas is van de tuin laat ook weer van zich horen. We hopen natuurlijk dat de torenvalken zich net al vorig jaar hierdoor niet laten afschrikken en weer bij de tuin gaan broeden.

Wil je het verschil leren kennen tussen het liedje van de verschillende mezen kijk dan op de website van de Vogelbescherming? Daar zijn ze te horen.

Kortom: weer genoeg om je op te verheugen.

We hebben zin om van 2021, samen met jullie, een mooi jaar te maken.

Marja en Marga