Tuinbericht

Extra bericht: 17 juni 2019

Oogst deze week

  • over aardbeien, oogsttijden, eten op de tuin en workshops

Beste deelnemer,

In het tuinbericht van vorige week schreven we nog dat de tuin de grote hoeveelheid regen die gevallen was goed aankon en dat we geen plassen hadden. Op zaterdagochtend, een paar dagen later,nadat er nog eens meer dan 70 mm regen was gevallen, was het beeld heel anders. Een groot deel van de tuin stond onder water en was onbegaanbaar. De net geplante slaplantjes stonden tot hun nek in het water. Gelukkig is het water snel gezakt. We hopen dat de wateroverlast geen schade heeft opgeleverd, al durven we dat voor de bietjes en worteltjes die net gezaaid waren op Berkenrode nog niet te garanderen. Die zijn misschien wel de sloot in gedreven.

Het spijt ons dat we niet voor iedereen peultjes hadden en dat we op sommige dagen meer aardbeien hadden dan andere. Hopelijk is het weer deze week minder wisselvallig. Morgenavond (dinsdag) kan je in het tuinbericht lezen wat de oogstverwachtingen zijn.

We sturen jullie dit bericht omdat er veel mededelingen zijn. Lees het daarom zorgvuldig en bewaar het.

  1. Elke dag rijpen er aardbeien af die niet lang te bewaren zijn. We hebben daarom deze week weer extra oogstdagen waarop je aardbeien kan komen halen. Op dinsdag 18 juni van 10.00 tot 17.00 en op woensdag 19 juni van 14.00 tot 18.00. Op donderdag en vrijdag mag je weer vanaf 9 uur komen i.p.v. 10 uur.
  2. Let de komende weken op de website. Als er extra oogstdagen zijn kan je dat daar lezen.
  3. Er zijn soms misverstanden over de oogsttijden. Alleen op de website staan de juiste tijden. Let op: er is een verschil tussen openings- en oogsttijden. We merken dat Google soms ineens andere tijden aangeeft. We proberen dat te herstellen maar Google is machtiger dan wij en niet altijd te vertrouwen.
  4. In juli en augustus passen we de oogsttijden aan. Je kan dan op donderdag van 9.00 tot 21.00 komen. Op vrijdag van 9.00 tot 16.00. Op zaterdag van 8.00 tot 15.00. Op alle dagen vervroegen we dan dus de tijden. Zeker als het warm is adviseren we je om vroeg te komen. De gewassen staan er in de ochtend frisser bij en zijn dan ook beter houdbaar. Let vooral op de sluitingstijd op zaterdag. De rest van het oogstseizoen hebben we de eindtijd op 16.30 gezet omdat mensen met jonge kinderen aangeven dat ze niet eerder op de dag kunnen komen vanwege met name sportactiviteiten van hun kinderen. Dat geldt niet in juli en augustus. Deel je je aandeel met anderen of laat je tijdens je afwezigheid iemand anders oogsten wijs ze dan op deze tijden.
  5. Op donderdag kan je tot 21.00 komen oogsten. Zeker op 20 juni zeer aanbevolen. We eten dan met iedereen die dat wil samen op de tuin. Vanaf 18.30 gaan we aan tafel. Het idee is: als iedereen wat lekkers te eten meeneemt hebben we genoeg voor allemaal en een lekkere gevarieerde maaltijd. Wil je iets bakken in de houtoven neem dan daarvoor de ingrediënten mee. Het is leuk om een pizza of iets anders te bakken in de oven. Er is ook muziek hebben verschillende deelnemers al beloofd. En er kan geproefd worden van onze eigen wijn. Aanmelden hoeft niet.
  6. Op donderdag, vrijdag en zaterdag worden er weer boeketten gemaakt. Daarbij is het op=op maar als er nog genoeg bloemen zijn mag je zelf plukken. Zowel het zelf plukken als de boeketten kost 5 Euro. Alleen voor deelnemers. Op zaterdag 29 juni en donderdagavond 11 juli zijn er workshops boeketten maken. Meer informatie in de agenda op de website. Hiervoor is aanmelden wel belangrijk anders kunnen we niet garanderen dat er plek voor je is.

Wij verheugen ons al op de kapucijners, tuinbonen (de luizen hebben de strijd verloren) en de spitskool. Ze komen eraan.

We zien jullie graag op de tuin.

Veel groeten,

Marja en Marga