Tuinbericht

Week 24-2019: 13, 14, 15 juni

Oogst deze week

  • aardbeien
  • peultjes
  • koolrabi
  • sla (rood en groen)
  • andijvie
  • snijbiet
  • kruiden
  • extra oogst op woensdag

Het moment is weer aangebroken. De hoeveelheid oogst neemt snel!

De aardbeien zijn heerlijk maar als ze rijp zijn niet lang houdbaar. Daarom deze week extra oogst. Op woensdag 12 juni van 9 tot 17.00 ben je welkom om aardbeien, peultjes en sla te halen. Als het in de middag mooi weer is kan je het zelfs tot 18.00 proberen.

Op donderdag en vrijdag mag je deze week vanaf 9.00 uur komen oogsten. Op donderdag tot 21.00 en op vrijdag tot 17.00 uur.

Over de oogst

Vorige week zijn de eerste peultjes geoogst. Op zaterdag hielden we ons hart vast dat ze door de harde wind kapot zouden waaien. Gelukkig is er weinig schade. Deze week voor iedereen een lekkere portie. We hebben de “Sweet Horizon”. Een ras dat niet snel taai wordt maar mooie, grote, platte peulen geeft. We oogsten ze vrij groot (ongeveer 10 centimeter). Dan zijn ze lekker op smaak. We oogsten ze voor zodat je ze in de schuur kan ophalen. Als je ze zelf oogst doe dat dan zonder aan de plant te trekken. Gebruik een mesje of een schaartje.

De koolrabi trek je in z’n geheel uit de grond. Als de bladeren en stengels er mooi uitzien kan je die ook eten. Onderaan dit bericht een lekker, simpel recept.

De aardbeien zijn heerlijk zoet. In tegenstelling tot aardbeien in de winkel hebben wij rassen die niet lang te bewaren zijn. Eet ze dus snel op.

Snij een lekkere, grote bos snijbiet. Neem een plant in je hand en snij hem in z’n geheel af ongeveer een centimeter boven de grond.

We gaan weer van het ijskruid oogsten.

De kapucijners en tuinbonen beginnen al snel dikker te worden. Misschien kunnen we de eerste deze week al oogsten.

Vergeet niet wat rucola of bladmosterd mee te nemen.

In de kruidentuin valt nu ook volop te oogsten. Neem lekker wat koriander, citroenmelisse (voor thee), oregano en andere kruiden mee.

De tuin deze week

Na een lange, droge periode. Ineens heel veel regen. We hadden bijna 100 mm in de regenmeter. Gemiddeld valt er in een jaar ongeveer 870 mm.

De grond kon het goed aan. We hadden nergens plassen en geen schade door de wind of hagel. De gewassen gedijen er goed bij. Alles groeit nu heel snel (ook het onkruid).

Kijktip

Klaprozentijd en ook steeds meer goudsbloemen komen in bloei. Kijk even of je bij de courgettes en patisson al bloemen ziet.

Recept: rauwkost koolrabi en komkommer

Schil de koolrabi en rasp hem. Neem ongeveer hetzelfde gewicht aan komkommer en rasp dat ook. Door elkaar mengen met een paar lepels yoghurt of olie en azijn. Op smaak brengen met zout en peper. Een lekker bijgerechtje bij lunch, diner of pick-nick. Makkelijk mee te nemen naar school of kantoor.

Tot ziens op de tuin!