Tuinbericht

Week 25-2019: 20, 21 en 22 juni

Oogst deze week

  • aardbeien
  • peultjes
  • sla/andijvie
  • tuinboon, kapucijners of koolrabi
  • knoflook
  • snijbiet

Deze week geen mededelingen in het tuinbericht want die zijn via e-mail naar alle deelnemers gestuurd. Ook nog na te lezen onder de knop “tuinberichten”. Dus meteen over naar de oogst van deze week.

Over de oogst

We doen ons best om er voor te zorgen dat er steeds aardbeien klaar staan om mee te nemen maar je mag ook zelf plukken. Let er daarbij op dat je niet op de aardbeien gaat staan. Dus voorzichtig tussen de rijen lopen. Draai de aardbei even om voordat je hem plukt dan kan je zien of hij echt aan alle kanten rood is.

Er is sla en andijvie. Per oogstaandeel 1 sla en 1 andijvie of twee kroppen sla. We oogsten ook weer van de knoflook en de snijbiet

Vorige week kon je al lezen dat we alleen de grote peulen plukken. Dat geldt deze week ook.

De tuinbonen hebben geen luizen meer maar het zijn er wel beduidend minder dan in voorgaande jaren. Het blijkt dat de bloemetjes boven in de planten niet bevrucht zijn. Deze week plukken we ze voor.

De kapucijners moeten echt mooi rond zijn voordat ze geoogst worden. De schil (peul) van de kapucijners eet je niet. Alleen de inhoud. Ze zitten een stuk steviger aan de plant dan de peultjes dus gebruik bij het oogsten van de kapucijners altijd een mesje of schaartje. We hebben deze week niet genoeg tuinbonen en kapucijners voor iedereen dus daarom moet je kiezen tussen tuinbonen, kapucijners of koolrabi.

De bladmosterd en de rucola is doorgeschoten. Je kan er nog van oogsten maar omdat dat weinig gebeurd gaan we het bed langzamerhand leeg maken.

De tuin deze week

De mensen die afgelopen zaterdag zijn wezen oogsten hebben gezien hoeveel wateroverlast we hadden. De plassen waren zondag al weg en de grond is nu langzaam aan het opdrogen. We helpen daarbij door alles te schoffelen. De grond die helemaal dichtgeslagen is door al de regen kan daardoor weer ademen.

Vandaag hoorde Marja ineens veel gezoem van bijen. Het bleek een zwerm te zijn. Het lijkt erop dat ze zich gaan vestigen in de boomkast. Heel bijzonder en de imker is er erg blij mee. Wel nog een slag om de arm want we hebben dit jaar al eerder een kast gehad (voor de torenvalk) die bewoond leek maar een paar dagen later er verlaten bij lag.

Kijktip

Ga even kijken of je bijen ziet vliegen bij de boomkast. Bernadette van Rijckegem maakte een mooie foto van een van onze rozen (geplaatst bij dit tuinbericht). De witte roos die op de pergola groeit een heel veel bloemen heeft begint in bloei te komen.

We hopen jullie donderdag te zien bij het “eten op de tuin” en natuurlijk tijdens het oogsten!