Week 23 – 2016 (9, 10, 11 juni)
Over de oogst
De koolrabi, andijvie en sla in z’n geheel uit de grond trekken. Van de pluksla en de snijbiet de buitenste, grote bladeren afsnijden. Meer informatie vind je in de oogstwijzer. Je kan daar ook lezen hoe je de kruiden het beste kan oogsten en als je daarmee niet veel ervaring hebt vraag dan om hulp.
Weer (veel) sla. Volgens sommigen zelfs te veel? Al hoewel het nu volop zomer is, is dit nog steeds de periode dat er van de volle grond in Nederland vooral bladgroente geoogst kunnen worden. Ik probeer het zo te plannen dat er voor iedereen elke week een krop sla is maar soms groeit sla sneller of juist langzamer dan ik zou willen en wordt het twee kroppen in een week. Minder sla planten betekent overigens niet meer van andere gewassen. De meeste andere gewassen staan veel langer op het land. Vooral wortelgewassen hebben maanden nodig voordat ze geoogst kunnen worden. Kijk maar op de data die op de bordjes aan het begin van het bed staan. En als een slabed leegkomt kan er vrij snel weer sla op geplant worden. Koolbedden laten we om ziekten te voorkomen altijd minstens 3 à 4 weken leeg liggen voordat er weer iets geplant of gezaaid wordt.
Vorige week schreef ik dat ik hoopte dat we deze week aardbeien zouden kunnen oogsten. Ik weet niet of het gaat lukken. Je ziet het zodra je op de tuin bent. Lees voor de zekerheid alvast in de oogstwijzer de tips m.b.t. het oogsten van de aardbeien. (Op 11 juni bleek dat iedereen aardbeien heeft kunnen oogsten).
Op de tuin deze week
Het bed helemaal achterin bij de bijen is ingezaaid met een bijenmengsel (bloemen waar bijen graag op vliegen) dat nu in bloei staat. Ook phacelia en lupine zijn goede drachtplanten. Ze komen bijna in bloei. De eerste peulen en kapucijners hangen in het net. Die zijn dus al door insecten bezocht.
Deze week gaan we planten (o.a. spruiten), dunnen (o.a. bieten), zaaien (o.a. snijboon) en veel wieden (uien!). Net als vorige jaren willen we langs het grote pad afrikaantjes en Oost-Indische kers gaan planten. Aan de oostkant van de tuin wordt hard gewerkt aan een mooie rand goudsbloemen. Ik verheug me er al op om ze straks in bloei te zien.