Tuinbericht

Week 24 – 2016 (17, 18 en 19 juni)

Oogst deze week

  • sla
  • andijvie
  • snijbiet
  • aardbei
  • peultjes of tuinbonen

Over de oogst

IJsbergsla en rode eikenbladsla en dan ook nog een krop andijvie. Als je ze met wortel en al uit de grond haalt, de grond afschudt (niet boven de kroppen die nog op het bed staan) en ze thuis in het water zet houd je ze lang goed. Petra  van Dijk deelde in onze facebookgroep een lekker recept met andijvie en snijbiet. Je vindt het onderaan dit bericht. En waarom deze week alweer andijvie? We kopen biologisch plantgoed bij Jongerius in Houten. Dat gaat per kist. In een kist zitten 140 plantjes. Een kist is dus te weinig  er van uitgaand dat er 225 oogstaandelen verkocht zijn. En van twee kisten blijft altijd over.

Over de tuinbonen en peultjes kan je meer lezen in de oogstwijzer. Zodra we daarvan kunnen oogsten is het seizoen echt goed op gang.

Deze week op de tuin

De kolen die deze week geplant zijn, zijn afgedekt met gaas om de koolvlieg en de koolrups tegen te houden. Want al is het koolwitje best een mooie vlinder we hebben haar rupsen  liever niet op de koolplanten.

Het is weer “knopkruidtijd”. Knopkruid kiemt relatief laat maar komt nu overal massaal op. Als je tijd en zin hebt om te komen schoffelen en wieden dan is dat zeer welkom. Al heb je maar een uurtje, alles helpt.

Kijktip

Als je voorbij de pergola loopt, kijk dan even omhoog naar de roos die prachtig in bloei staat evenals de kamperfoelie.

Recept

Frittata met andijvie en snijbiet. Een aanrader! Fruit een uitje en als dat zacht is voeg je heel even de snijbiet en andijvie toe. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de groenten in een ovenschaal. (Ik deed er een handjevol kalimata olijven bij.) Klop 6 eieren los met 180 gram creme fraiche. Schenk dit over het groentemengsel. Verkruimel 200 gr. gorgonzola erover en evt. een handje geraspte kaas. Plaats
het 25 à 30 minuten in  een voorverwarmde oven op 200°.

frittata