Tuinbericht

week 26-2024: 26, 28 en 29 juni

Oogst deze week

  • sla
  • snijbiet of rucola
  • komkommertje
  • tuinbonen of spitskool
  • vlinderworkshop
  • samen eten

Vorige week besloten we om het “samen eten op de tuin” en de vlinderworkshop uit te stellen naar 28 juni. Achteraf viel het weer mee maar er was toen nog geen sprake van zomerse temperaturen. Die hebben we ondertussen wel. Temperaturen om lekker buiten te eten, waarbij planten sneller gaan groeien en vlinders en andere insecten van bloem tot bloem vliegen en die ook de reden waren om eindelijk het zonnescherm van zolder te halen en boven de picknicktafel te hangen.

Dus: meld je aan voor de workshop (aanvang 16.00). Er is nog plaats. En kom naar de tuin om te eten (aanvang 18.00). Neem een lekker gerecht mee zodat er veel is om te delen.

Over de oogst

Sla. Een mooi kropje.

Komkommertje. De komkommers hebben kleine stekeltjes. Dat is vooral vervelend voor degene die ze moet oogsten maar niet voor degene die ze opeet. Met de hand veeg je de stekeltjes er zo af. Ons advies is: niet schillen maar met schil en al opeten.

Snijbiet of rucola. Snijbiet snij je vlak boven de grond af.  We hebben de achterste planten gezaaid met de bedoeling dat door ook geoogst wordt. Het verbaast ons dat bijna iedereen van de planten vooraan snijdt.

Tuinbonen of spitskool. Ze komen beide van Berkenrode dus je kan 1 van de 2 ophalen bij de oogstkraam.

Waarom zou je het blad van de spitskool waarin gaatjes zitten niet op kunnen eten? Is prima van smaak. Dus niet weggooien!

We hebben een deel van de rode uien gerooid omdat de kwaliteit snel achteruit ging. Eerst te veel water, daarna ineens heel warm. Neem er een paar mee. We hopen dat ze nog goed zijn maar geven geen garantie.

Over de tuin

Eindelijk droger en warmer. Toen we vorige week aan het werk waren voelden we dat de grond nog steeds erg koud was voor de tijd van het jaar. Niet fijn voor de planten die van warmte houden zoals sperzie- en snijbonen, courgettes en pompoenen en veel kruiden zoals basilicum. Daar komt nu gelukkig verandering in. De grond is langzaam aan het opwarmen. Deze week is er weer nieuw plantgoed gekomen. Een dezer dagen gaat dat de grond in. Ondertussen gaat het wieden en schoffelen door.

De jonge torenvalken zijn uitgevlogen. Ze gebruiken de tuin als oefenterrein. Dat betekent van boom naar boom vliegen, landen, opstijgen, naar elkaar roepen en bedelen bij de ouders om eten. Die ouders vinden zo langzamerhand wel dat de kinderen voor zichzelf moeten zorgen.

Helaas zien we regelmatig voetstappen op plekken waar we dat niet verwachten. Toch iemand over een bed gelopen dat net ingezaaid is. De regel is en blijft: alleen op de paden lopen, niet op de bedden.

In vorige berichten ging het vaak over gewassen die het door alle nattigheid en de slakken niet goed deden. Deze keer aandacht voor een plant die het wel goed doet. De lathyrus bloeit lang en overvloedig en heeft mooie lange stelen.

Tot ziens op de tuin.