Tuinbericht

week 27-2024: 3, 5 en 6 juli

Oogst deze week

  • sla
  • komkommer
  • knolvenkel
  • tuinboon of spitskool
  • waarschijnlijk nog een bladgroente

Vorige week was een week om niet snel te vergeten. Van koud en nat gingen we plotseling naar warm en droog. We hadden een interessante vlinderworkshop en een gezellig en lekkere vrijdagavond, waarop veel mensen samen aten op de tuin en we ons de eerste flessen Leyduinwijn jaargang 2023 lieten smaken. En als klap op de vuurpijl, viel de grote eik vlakbij de ingang van de tuin, op zaterdagochtend om. Het was windstil, we hoorden geen gekraak, alleen een doffe dreun. Wat hebben we geluk gehad dat juist op dat moment daar niemand liep of fietste.

De boom was al lang ziek. De kroon is er jaren geleden uit voorzorg uitgehaald. Deze winter vielen er door de aanhoudende regen grote stukken schors naar beneden. Landschap Noord-Holland was van plan om de boom weg te halen maar daar nog niet aan toegekomen. Ik denk dat de boom die dag de meest gefotografeerde boom van Nederland was. De situatie was anders maar natuurlijk dachten we terug aan bijna een jaar geleden. Storm Poly hield op 5 juli 2023 huis waardoor er twee grote bomen op de tuin vielen. Toen waren we dagen bezig om alles op te ruimen. Nu hebben we ervoor gezorgd dat de tuin toegankelijk was en hopen we dat de boswachters de boom snel weghalen.

Op 8 september van 12.00 tot 16.00 vindt ons tweejaarlijkse evenement “kunst en ambacht op de tuin” plaats. We hebben al aardig wat mensen dieeen tafel geclaimd hebben om te laten zien wat zij maken. Er is nog plek. Wil je zelf of ken je iemand anders die het leuk vindt om te exposeren op de tuin, wil je muziek maken, een workshop geven, een product dat je zelf gemaakt hebt verkopen meldt je dan bij Taco (tacovanmaanen@telfort.nl).

Voor veel mensen nadert de vakantie. Normaal moedigen we jullie aan om er voor te zorgen dat anderen voor je oogsten als je weg bent. Dit jaar doen we dat niet. Ook voor de komende weken verwachten we nog minder oogst dan normaal. We merken dat vervangende oogsters (de goede niet te na gesproken) vaak minder betrokken zijn bij de tuin en niet goed begrijpen wat en hoeveel ze mogen oogsten. Dus, je mag anderen voor je laten oogsten, maar liever niet.

Over de oogst.

Sla en komkommer. Voor een lekkere zomers salade.

Knolvenkel. Haal de plant met een riek uit de grond. Ook de stengels zijn eetbaar. In de winkel zijn die er vaak afgehaald omdat het loof snel verwelkt. Maar als je de zelf oogst en de venkel dus verser dan vers mee naar huis neemt speelt dat niet.

Tuinboon of spitskool. Net als vorige week van Berkenrode.

We hopen dat er voor iedereen nog een bladgroente is. Denk dan aan pluksla, rucola, zomerpostelein of Nieuw Zeelandse spinazie. Van alles hebben we niet veel. Let dus goed op waar een oranje vlaggetje staat. Daar mag je oogsten.

Over de tuin

Voor ons blijft het vreemd. De tuin ziet er nog steeds veel leger uit dan normaal deze tijd van het jaar. Wat we nu nodig hebben is overdag 23 graden, nachten waarin het niet te veel afkoelt en regelmatig een regenbuitje. Helaas wordt die temperatuur  de komende week nog niet voorspeld.

We zijn blij dat we deze week toch een divers aanbod aan groenten hebben.

Ook het aanbod aan bloemen wordt steeds diverser. Pluk een mooi boeket voor 5 euro. Je mag overal in de tuin plukken.

Van Sijmen Brandsma van tuinderij Land en Boschzigt leerde ik dat tuinders in deze tijd van het jaar vijf ledematen hebben. Twee armen en twee benen én een schoffel.

Kijktip

De periode breekt aan waarin je het meeste kans hebt om vlinders te zien. Kijk eens welke planten ze bezoeken. Tijdens de vlinderworkshop hoorden we dat vlinders niets hebben aan b.v. hortensia en rozen. Wil je veel vlinders in je tuin kies dan voor planten die ze nodig hebben. Zorg ook voor een schrale grond, zeker als je een bloemenweide wilt. Dus geen mest of compost gebruiken.

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/tuinieren-voor-vlinders. Maar bovenal zorg voor een gifvrije tuin dus let daarop als je zaad of planten koopt. Planten kan je kopen bij De tuinakker van aliesnatuurlijk.nl. Op 13 en 14 juli houdt ze open dag.

En voor de mensen die bij de workshop waren, die gegeven werd door Nicky Castricum van Mot in Mokum, meer informatie over de acties van Nicky kan je vinden op www.ontheemtuin.nl. Ook voor anderen een aanrader.

Ik ben vanaf vrijdag een paar weken weg. Merijn zal de komende weken het tuinbericht schrijven. Heb een fijne zomer.

Tot ziens op de tuin!