Tuinbericht

week 19-2024: 8, 10 en 11 mei

Oogst deze week

  • koolrabi
  • sla
  • radijs

Vorige week woensdag was het zomers, op vrijdag leek het wel herfst. Gelukkig was het zaterdag weer beter. Fijn voor alle kinderen die in de zandbak wilden spelen en fijn voor iedereen die zaterdagmiddag naar de rondleiding in de bloementuin kwam. We hadden een leerzaam uurtje waarin veel kennis gedeeld werd en we nieuwe planten ontdekten en leerden waarderen. Een van de conclusies: wees niet te streng voor de bloemen. Laat ze zich zelf uitzaaien en ook een beetje zelf bepalen waar ze het liefst staan. Ze weten zelf wat het beste voor hen is. Wordt het te gek en gaan ze woekeren, dan toom je ze in en deel je de planten die je weghaalt met anderen. Iedereen blij. Ook de insecten want daar houden we natuurlijk ook rekening mee.

Over de oogst

We gaan de tunnelkassen leeg oogsten want volgende week gaan daar de tomaten- en komkommerplanten in.

Dus de koolrabi en sla die er nu nog staan moeten er uit.

Koolrabi: trek de plant uit de grond. Knol schillen en daarna op je favoriete manier bereiden. Gebruik ook de stengels en het blad.

Sla: ook deze week weer een lekker krop.

Radijs: we hebben rode ronde en witte langwerpige. Ook hierbij geldt dat je het blad kan eten en kan kiezen voor warm of koud bereiden. Geen grote oogst dit voorjaar maar in een salade een lekkere smaakmaker.

Over de tuin

Eindelijk stabiel weer? We hopen dat alles deze week goed aan de groei komt. Dat dan ook het onkruid gaat groeien nemen we voor lief. Tussen de planten schoffelen we het weg.

Vorige week zijn de eerste sperziebonen de grond in gegaan. Deze week de pompoenen.

Op de tuin zien we soms wildplukkers. Raar woord eigenlijk. Hoezo, wild? Ze doen het voorzichtig en nemen er de tijd voor. Het gaat om mensen die oogsten van de planten die spontaan op komen zoals brandnetel, zevenblad, hondsdraf, muur, blad van de paardenbloem en muur. Dat mag. Heb je er vragen over tips we horen het graag.

Kijktip

Ga even kijken bij de tuinbonen. Ze staan prachtig in bloei en ruiken heerlijk.

“Liefde voor de natuur begint met goed kijken. Want wat je liefhebt koester je”. Citaat uit de documentaire Groenkijkers. Nu te zien op NPO Start. Een aanrader. Net als: My garden of a thousand bees. Wonderschoon.

Wat we niet kunnen zien maar wat zich vast op de tuin afspeelt las ik in de digitale nieuwsbrief van Nature Today. “Onder de grond zorgt de vrouwtjesmol voor haar jongen. In haar eentje, man mol komt alleen tijdens de paartijd op bezoek. Jonge mollen worden in de periode van maart tot en met mei geboren, in een nest middenin het gangenstelsel. Pasgeboren molletjes zijn maar 3,5 gram en hebben geen haar, daarom is het nest geïsoleerd met wol. Ook vaak met plastic, want daarvan zwerft er veel rond in de grond. Vier tot vijf weken drinken ze bij de moeder, nog een maand later gaan ze op zoek naar hun eigen territorium”.

De foto bij dit tuinbericht is gemaakt door Ton Apon. De blauwe regen was vorige week op z’n top. Voor wie er toen van genoten heeft of hem gemist heeft.

Tot ziens op de tuin!