week 40-2023: 5, 6 en 7 oktober
Kom je naar het oogstfeest? Zondag 8 oktober van 13.00 tot 16.00. Muziek, lekker eten, knutselen, ontmoetingen, pizza´s bakken (neem deeg en beleg mee), broodjes bakken in de vuurschaal, van de tuin genieten die steeds meer in herfststand komt. Voor meer info kijk in de agenda.
Marja en ik liepen zaterdag aan het eind van de dag over de tuin om te kijken wat er deze week geoogst zou kunnen worden. We maakten een lijstje en omdat ik een aantal dagen niet op de tuin zou zijn spraken we af dat Marja het door zou geven als het lijstje bijgesteld moest worden.
Vanmorgen smste Marja dat het lijstje klopt maar dat de hoeveelheden en de omvang van de gewassen vrij klein is. De prei heeft last van preimot, de wortels zijn nog klein en soms is er al wat vraat van wortelvlieg. Allemaal te overzien dus.
Toevallig lees ik vandaag in de krant: “teelt van sla, spruiten, uien en appels in de knel”. De reden is dat er steeds strengere eisen gesteld worden aan middelen om ziekten en plagen te bestrijden. Consumenten zullen straks genoegen moeten nemen met minder gaaf voedsel, vervolgt de krant. Interessant om te volgen is de discussie over glyfosaat die momenteel speelt. Kan je vast in jouw krant of ander nieuwsplatform dat je leest volgen.
Bij dit tuinbericht een foto van de vijver gemaakt door Ton Apon. Daar groeit van alles. Af en toe grijpen er een paar handen in als het te gek wordt.
Over de oogst
Wortel en prei van Berkenrode. Sla en knolvenkel zelf oogsten. En dan is er ook nog een gewas uit de kolenfamilie. De spruitjes zijn nog te klein maar op Berkenrode zijn wel al koppen van de spruiten geoogst. Te gebruiken zoals bijvoorbeeld palmkool of groene kool. Verder natuurlijk kruiden, bloemetjes en de gewassen waar je van kan blijven oogsten zoals snijbiet en palmkool.
Over de tuin
Overal is nog een keer geschoffeld want het knopkruid blijft opkomen. Sommige bedden hebben al compost gekregen. Alvast voor het volgende seizoen.
We genieten van de puttertjes die op de tuin komen foerageren (vooral in de zonnebloemen) en alle insecten die nog steeds volop rondvliegen. Bij de bladrammenas zagen we deze week kolibrivlinders en natuurlijk koolwitjes en juffers en allerlei soorten bijen. Ook de herfstaster wordt druk bezocht en nog veel andere bloemen. Fijn dat veel deelnemers met ons meegenieten.
Er werden weer mooie boeketjes geplukt. Verschillende deelnemers vertelden dat ze met de bloemen van de moestuin anders omgaan dan met bloemen uit de winkel. De laatste zet je in de vaas en gooi je na een tijdje weg. Voor de bloemen van Leyduin wordt echt gezorgd. Uitgebloeide knoppen en lelijke blaadjes worden weggehaald. Het boeket wordt niet in z’n geheel weggegooid. Alleen de bloemen die uitgebloeid zijn. De bloemen die nog mooi zijn krijgen na een week een plekje in het nieuwe boeket. Dat horen we graag.
Tot ziens op de tuin, tijdens de oogstdagen en op het oogstfeest.