Tuinbericht

week 39-2023: 28, 29 en 30 september

Oogst deze week

  • pompoen
  • koolrabi (of een andere koolsoort)
  • bladgewas (b.v. sla of raapsteel)
  • ui
  • biet
  • bloemen, je mag overal plukken
  • thee- en keukenkruiden te koop
  • 8 oktober oogstfeest!

Wat hadden we geluk vorige week zaterdag. De hele ochtend hadden we heftige regenbuien maar toen de tuin volstroomde met kleine en grote helpers voor de pompoenoogst was het droog en dat bleef zo totdat alle pompoenen binnen waren en de soep opgegeten.

Veel dank aan iedereen die kwam helpen. Samen oogstten we 1011 pompoenen. Met de oogst van Berkenrode erbij (meer dan 300) betekent het dat je de komende tijd lekker veel gerechten met pompoen kan gaan maken.

Ter herinnering: op 8 oktober oogstfeest! Voor meer informatie kijk in de agenda.

Corrie, Sylvia en Leonie droogden kruiden in onze droogkast. Samen met Marie Paule maakten ze er mooie zakjes van en Kees maakte de etiketten. Nu te koop!

Over de oogst

Pompoen: deze week verdelen we de pompoenen waar een plekje aan zit (wegsnijden de rest is nog prima) en de kleintjes. Allemaal heel goed eetbaar maar minder goed bewaarbaar.

Koolrabi (of een andere koolsoort). We hebben bijna 300 koolrabi’s geplant maar helaas is een deel daarvan verdwenen of heeft te lijden gehad van de regen. We verwachten dat we daarom niet voor iedereen een koolrabi hebben deze week maar we zorgen ervoor dat je in ieder geval met een kool naar huis gaat.

Bladgewas. Denk bijvoorbeeld aan sla of raapsteel. En natuurlijk rucola, snijbiet enz.

Biet en ui.

Bloemen! Je mag overal plukken,

Over de tuin

Langzamerhand komt het einde van het oogstjaar in zicht. We maken in ons hoofd een overzicht wat er nog geoogst kan worden en wanneer. Allerlei werkzaamheden vallen weg. Zoals beregenen op het land, zaaien en planten. Er hoeft minder gewied en geschoffeld te worden. Daar komen opruimklussen voor in de plaats, bedden klaar maken voor de winter. Ander werkzaamheden gaan natuurlijk nog door zoals de gewassen die nog in de kas staan verzorgen, vooroogsten, alles klaar zetten voor de oogstdagen, nadenken over volgend jaar enz.

Plandelen of zandelen

Het begrip ploggen kennen de meeste mensen wel. Het komt uit het Zweeds en is een combinatie van joggen en ‘plocka’, wat verzamelen of plukken betekent. In Nederland staat het vooral voor zwerfvuil verzamelen terwijl je aan het hardlopen bent. Plandelen blijkt ook te bestaan. Met de klemtoon op de eerste lettergreep.

Ik doe in deze tijd van het jaar aan bloemzaad verzamelen terwijl ik aan het wandelen, joggen of fietsen ben. Zandelen, zietsen? In het Diemerpark waar ik vlakbij woon bloeiden heel veel bloemen zoals kaasjeskruid, slangenkruid, teunisbloem, koekoeksbloem, boerenwormkruid. Inheemse soorten waar je makkelijk zaad van kan winnen. Vorig jaar heb ik vooral kaasjeskruid verzameld. Op verschillende plekken in mijn buurt (boomspiegels, onduidelijke hoekjes, naast het hondenuitlaatpad) is die mooi opgekomen. Misschien iets voor jou om ook te doen?

Tot ziens op de tuin