Tuinbericht

week 37-2023: 14, 15 en 16 september

Oogst deze week

  • andijvie
  • courgette of patisson
  • ui
  • sperziebonen (de laatste?)
  • kool of biet of wortel
  • bloemetjes
  • rucola, snijbiet enz.
  • uitnodiging voor het oogstfeest en de pompoenoogst

Vorige week kondigden we het al aan. Hierbij de uitgebreide uitnodiging voor het oogstfeest geschreven door Taco.

“Hierbij de aankondiging van het Oogstfeest dat dit jaar gepland is op zondag 8 oktober van 13 tot 16 uur. Zet in je agenda! Met het oogstfeest vieren we met (alleen ) deelnemers en gezinsleden die meedelen in de oogst het mooie afgelopen oogstseizoen (hoewel daarna ook nog enkele weken geoogst kan worden hoor).

Net als vorige jaren vragen we iedereen om iets lekkers mee te nemen dat je kan delen. Een lekker lunchgerecht, hartig of zoet, bijvoorbeeld. Maak wat extra’s en in ieder geval voor degenen die met je meekomen zodat er een rijke dis is. We gaan de pizza-oven natuurlijk ook aanzetten dus je kunt dan zoals gebruikelijk ook weer pizza-deeg en beleg meenemen. En neem wat lekkers te drinken mee.

Ook dit jaar zetten we de vuurschaal klaar waarbij klein en groot zelf broodjes en worstjes kan bakken (deeg + worstjes ) staan klaar en wie weet zelfs marshmellows. Ook is er voor klein (en groot) een leuke knutseltafel ingericht.

En natuurlijk is er ook (veel!) muziek. De Boothill B’s met onze Hanneke geven acte de presence en Annemarie, Marcel, Michel en Ronald zullen hun muziekinstrumenten meenemen en lekker spelen! Superleuk!

Mocht het heel slecht weer zijn dan wordt het Oogstfeest uitgesteld. Dat laten we dan – bij twijfel – op zaterdagavond 7 oktober op de website weten.

Leuk als jullie er allemaal zijn!”

En kom ook zaterdag 23 september naar de tuin voor de gezamenlijke pompoenoogst! We beginnen om 14.00. Voor meer informatie: kijk in de agenda op onze website.

Over de oogst

Andijvie. Lekkere gezonde bladgroente. Wil je inspiratie m.b.t. de bereiding, in de oogstwijzer vind je fijne recepten.

Courgette of patisson en ui kan je bij de oogstkraam ophalen. Pluk nog wat sperziebonen. Misschien wel de laatste van dit jaar.

Naast de wekelijkse portie snijbiet, palmkool, rucola, kruiden enz. deze week ook kool (rode. witte of spits) of biet of wortel. We weten nog niet precies wanneer we welke groente bij de oogstkraam gaan leggen.

Fijn dat zoveel elke week genieten van het plukken van een bosje bloemen. Ook deze week kan dat weer.

Over de tuin

We dachten dat we nachtelijke bezoek kregen van een boommarter die peren steelt maar dat bleek niet juist. Deelnemer Jan Elfrink richtte een wildcamera op de muur en kreeg de dader meteen goed in beeld. Geen boommarter maar een vos! We kunnen ons niet voorstellen dat hij over de muur klimt en vragen ons nu af hoe hij in de tuin komt. Jan hoopt op zijn camera ook daar beelden van te krijgen.

We zouden ook graag onder de grond willen kijken. Ook daar zijn dieren die het op onze gewassen gemunt hebben. Muizen, veenmollen, andere kleine zoogdieren en insecten. Ze graven, maken gangen, eten van de wortels van planten. Het betekent dat er in de bodem veel te halen is, dat er veel schuilplekken zijn, dat wij geen pesticiden gebruiken en dat de grond goed voedzaam is maar van de schade bij de wortels, koolrabi, radijs worden we niet blij. Planten die omvallen of in z’n geheel verdwijnen. We zien het liever niet. Weet je trouwens dat zaad in de gangbare landbouw vaak bewerkt wordt met pesticiden om vraat te voorkomen. Misschien helpt het maar die gifstoffen komen dan wel in de bodem, het gewas en allerlei andere organismen terecht en spoelen uit naar het grondwater.

Bij dit tuinbericht een foto van gewassen waar we wel blij van worden, op de plek waar tot voor kort nog aardbeienplanten stonden. De bladrammenas staat er prachtig in bloei. Daarnaast krijgen de Afrikaantjes steeds meer bloemen. Je mag er van plukken.

We oogsten nog zeker twee maanden maar de werkzaamheden op de tuin zijn nu vooral gericht op volgend jaar. Groenbemester zaaien, onkruid weghalen zodat het niet in het zaad schiet, de snijbonen, palen, uitgebloeide planten en bloemen opruimen, compost maken enz.

Tot ziens op de tuin!