Tuinbericht

Week 33-2023: 17, 18 en 19 augustus

Oogst deze week

  • tomaatjes
  • biet
  • courgette
  • sla
  • snijboon
  • rode ui
  • bloemen van het veld
  • kijk op het bord en bij de vlaggetjes wat je nog meer kan oogsten

Iedere moestuinder kan er over meepraten. Soms zijn er teveel gewassen tegelijk oogstbaar. Je besluit dan de oogst van bepaalde groenten, waarbij dat kan, nog even uit te stellen. Dat kan betekenen dat ze heel groot zijn geworden als je ze uit de grond haalt. Ons overkomt dat deze week met de bieten. Veel grote exemplaren. Eigenlijk geen probleem want ze zijn nog steeds erg lekker en als je ze in stukken snijdt voordat je ze bereidt zijn ze snel gaar.

Elke moestuinder weet ook dat niet alle tomaatjes, uien, wortels, courgettes even groot zijn als je ze oogst. Als je zelf je hele oogst opeet maakt dat niet uit. Je weet dat ze allemaal goed van smaak zijn en je weet ook hoeveel werk het heeft gekost om alles tot wasdom te laten komen.

Vraag aan jullie: gedraag je als een echte moestuinder. Dus als je tomaatjes pakt, neem dan niet de grootsten (met als gevolg dat degenen na jou vooral kleine tomaatjes hebben). Neem een aantal kleine en een aantal grote. Dat is wel zo eerlijk. Geldt eigenlijk voor alle gewassen. Kromme snijbonen, zelfs met een plekje zijn ook goed. Een ui is nooit te groot of te klein. Kortom realiseer je dat de oogst van alle deelnemers samen is en geniet van het delen.

Over de oogst

Tomaatjes. Een topweek. Kleine en grotere voor iedereen.

Rode ui. Rode ui wordt vaak rauw in gerechten gebruikt maar je kan ze natuurlijk ook bakken of stoven.

Biet. Diverse rassen, kleuren en maten.

Courgette. Uithollen, vullen en in de oven? Snel klaar en lekker. Kijk in de oogstwijzer voor een recept.

Snijbonen. Pluk lange, stevige bonen.

Sla.

En verder snijbiet, rucola, bleekselderij, misschien komkommer, misschien koolrabi of sperzieboon en waar verder nog vlaggetjes staan.

Bloemen. Afrikaantjes, goudsbloemen, Oost-Indische kers. Een paar dahlia’s of een zonnebloem. Kijk wat er achteraan op de tuin nog meer te plukken valt. Grote zonnebloemen laten staan voor de puttertjes en andere vogels die van zaden houden.

Over de tuin

Het jaar van het knopkruid? Het blijft maar massaal opkomen. Dus dat betekent veel schoffelen en wieden. De pompoenen kleuren al mooi. Je kan ze steeds beter zien liggen. We planten deze week 400 aardbeienplanten. Volgend jaar maart doen we dat nog een keer. Hopelijk hebben we dan volgend jaar een mooie aardbeienoogst.

We hebben het dit jaar nog niet over veenmollen gehad maar ze zijn er helaas nog wel. Regelmatig zien we planten omvallen. De oorzaak weten we niet helemaal zeker maar we verdenken de veenmol.

Tot ziens op de tuin!