Week 44-2022: 3, 4 en 5 november
Het einde van het seizoen komt nu snel dichterbij. Na deze week kunnen we nog twee weken oogsten. De laatste twee oogstdagen (18 en 19 november) staan in het teken van: afscheid nemen van het seizoen, de tuin en elkaar. Schuif dan aan om iets te drinken en te eten en om te vertellen hoe je dit oogstjaar beleefd hebt. Wil je iets lekkers meenemen dan is dat zeer welkom.
Na 19 november begint de winterperiode. De tuin zal vaker dicht dan open zijn. Op 10 december is de tuin open van 10.00 tot 15.00. We houden dan een werkdag. Kom helpen of kom even langs om te kijken of er nog boerenkool of iets anders te oogsten is. In de agenda op de website zetten we t.z.t. welke klussen er zijn en wat er geoogst kan worden.
Als je komt oogsten, houd er dan rekening mee dat de wintertijd is ingegaan. Om 5 uur begin het al te schemeren op de tuin en in het bos. Dus kom op tijd.
Deze week weer rode kool. Toen we een paar weken geleden rode kool hadden vroeg ik aan een aantal deelnemers wat ze in een opengesneden kool zagen. De antwoorden waren heel divers: een danseresje, een insect, een kaars, een boom, iemand die met de armen zwaait, hersenen, een stier met hoorns (Picasso), een weg en het punt waar je heen gaat (hoop). Zo zie je maar, groente is niet alleen goed voor je maag maar ook voor je brein.
Over de oogst
Rode kool dus.
Pompoen. Ophalen in de glazen kas. We denken dat iedereen die nu wel ontdekt heeft.
Boerenkool. Pluk de onderste grootste bladeren.
Pastinaak.
Aardpeer. Er is al voorgeoogst maar je mag ook zelf gaan graven.
De dahlia’s zijn nu echt uitgebloeid maar je kan nog wel volop Afrikaantjes en Oost-Indische kers plukken.
Over de tuin
Seizoen 2022 is bijna afgerond dus bereiden we ons voor op volgend jaar. Afgelopen week is er knoflook gepoot. Een aantal tweejarige bloemen voor de bloementuin is voorgezaaid.
De bedden zijn afgedekt met een lekkere laag “mulch”. Mulch is een laag organisch materiaal (denk aan maaisel of blad) dat over de bodem verspreid wordt om die te beschermen en te voeden. We gaan nu beginnen met het verzamelen van blad om volgend jaar te gebruiken. Nee, we gebruiken geen bladblazers of blowers zoals Koot en Bie dat in 1988 deden. https://www.youtube.com/watch?v=hVReMMYK50E
Recept: Pastinaakcake
Nodig: 250 gram geraspte pastinaak, 200 gram rietsuiker (ik deed ongeveer 100 gram en vond dat ruim voldoende MV), 2 eieren geklutst, 125 gram plantaardige olie, 125 gram zelfrijzende bloem, 1 tl kaneelpoeder, 1tl gemalen kardemon, 0,5 tl gemberpoeder, 0,5 tl gemalen kruidnagel, 0,5 tl zeezout,
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 gr Celsius. Vet een kleine cakevorm in met een beetje olie en bestrooi met een beetje bloem. Meng de geraspte pastinaak met de suiker. Roer er de eieren door en vervolgens de olie. Meng de bloem met de specerijen en het zout. Roer het bloemmengsel door het pastinaakmengsel. Giet het beslag in de cakevorm en bak ongeveer 1 uur in de oven op 180 graden. Test of de cake gaar is door er met een vork of een breinaald in te prikken. Komen die er schoon uit dan is de cake gaar. Laat de cake afkoelen in de vorm en laat het vervolgens op een taartrooster helemaal koud worden.
Uit: het tijdschrift Seizoenen van VELTR
Tot ziens op de tuin!