Tuinbericht

uien strijken

Oogst deze week

  • sla
  • komkommer en courgette
  • rode ui
  • sperziebonen
  • biet
  • palmkool en rucola
  • bosje bloemen (o.a afrikaantjes)

Zowel op Leyduin als op Berkenrode zien we dat het loof van de uien knikt en  geel wordt, het strijkt. De ui is volgroeid alle voeding zit in de bol, klaar om te bewaren en later te gebruiken. Op Berkenrode staan de “gewone ” gele bewaaruien . We gaan deze week met de vrijwilligers groep die elke week meehelpt met zaaien, planten, wieden, schoffelen en composteren , starten met het rooien van de uien. De uien laten we op het land aan de lucht  drogen voordat we ze opslaan in kratten. Op Leyduin staan de rode uien . Het drogen op het land is bij rode uien een risico indien het erg zonnig en droog is, dan gaan ze stoven in hun donker gekleurde schil op het warme zand. Daarom mogen ze vers mee naar huis indien je ze later wilt gebruiken kan je ze thuis te laten drogen door ze bv.  op te hangen.

Op Berkenrode telen we naast de uien dit jaar ook prei, spitskool en bieten. Deze zijn al een keer in het oogstaanbod geweest. Daarnaast hebben we er knolselderij, koolraap, “groene torentjes ” bloemkool (Romanesco) en wortel. Die komen allemaal een keer naar Leyduin gedurende het seizoen. Logistiek  een hele uitdaging om voldoende groente van Berkenrode tijdig vers voor iedereen op de oogstdagen klaar te hebben staan. Gelukkig krijgen we hierbij ook veel hulp.

Deze week  een eerste portie sperziebonen, “Maxi” dit is een vlezige stevige boon. We gaan proberen om een deel van de sperziebonen op het land te oogsten  staan zodat de bloemen en onvolgroeide boontjes  na de eerste pluk door kunnen groeien en we nog een keer van de plant kunnen oogsten. De bonen groeien boven het blad dat maakt het plukken makkelijker.

De courgette en komkommerplanten  blijven groeien, bloeien en produceren enorm veel vruchten. Indrukwekkend wat een groeikracht er in die planten zit .

Bietjes in 3 varianten: de vertrouwde ronde rode, de langwerpige Cylindra waardoor je er mooie gelijkvormige plakjes van kunt schaven ( bv. voor een bietencarpaccio ) en de decoratieve Chioggia met roze/rode ringen die zichtbaar worden bij het doorsnijden.

Voor recepten verwijs ik dit keer gemakshalve naar de oogstwijzer op de website  daar is heel veel te vinden .

De oogst kleurig, geurig en compleet maken kan door wat kruiden en een eerste bosje  Afrikaantjes te plukken .

Graag tot ziens op de tuin.