Tuinbericht

week 43-2021: 28, 29 en 30 oktober

Oogst deze week

  • pompoen
  • yacon
  • aardpeer
  • ui
  • bleekselderij
  • wortel
  • sla
  • raapsteel
  • Afrikaantjes

Nog een paar weken en dan is het seizoen weer voorbij dus nog even extra genieten van de groenten van de tuin. Ook deze week weer volop reden om te komen.

Over de oogst

Pompoen. Deze week keuze uit een langwerpige geelgroene delicata of een groene. Allebei zeker zo lekker als een oranje.

Wortel. Geteeld op Berkenrode. De laatste van dit jaar. We kijken terug op een goed worteljaar.

Ui. Ook de laatste portie.

Bleekselderij. Een klein struikje. De bleekselderij stond op een lage plek op Berkenrode en heeft een paar keer door overvloedige regen in het water gestaan. Dat kwam de groei niet ten goede. Maak nog een keer een combinatie van ui, wortel en bleekselderij. Lekker lang laten stoven dan komt de smaak goed naar voren en is het te combineren in heel veel gerechten.

Yacon. Ook wel appelwortel genoemd. De knollen zijn twee weken geleden geoogst en hebben in de schuur af liggen rijpen om beter op smaak te komen. De schil is daardoor wat donkerder van kleur en rimpeliger geworden. Schil ze voordat je ze gaat bereiden of rauw opeet. Op www.mergenmetz.nl vond ik een aantal recepten met yacon. Onderaan dit bericht het recept voor risotto met yacon en pompoen maar op hun site dus nog meer.

Aardpeer. Zelf oogsten. Stengels uit de grond trekken en op die plek goed diep graven. In de oogstwijzer op onze website vind je verschillende recepten van aardpeerchips tot aardpeercake en soep met aardpeer en pompoen. Zowel van de aardpeer als de yacon geen grote hoeveelheden eten om onrustige darmen en winderigheid te voorkomen. Maar laat dat geen reden zijn om ze niet te eten.

Sla. Bindsla. Geen mooie krop meer maar wel een aantal losse blaadjes die goed van smaak zijn.

Raapsteel. Neem een lekkere bos mee uit de achterste kas. Het heet raapsteeltje dus de hele plant gebruiken en niet alleen de bovenste helft. Je kan nu goed het verschil ervaren tussen raapsteeltjes die in de kas gegroeid zijn en die we eerder van het land oogsten.

Nog een keer Afrikaantjes en waar er verder nog vlaggetjes staan.

Over de tuin

Steeds meer bedden leeg geoogst maar ook steeds meer bedden bedekt met hun winterdeken. Die deken kan bestaan uit een laag compost, maaisel of groenbemester. Zo beschermen we de aarde en het bodemleven.

Berkenrode is nu bijna leeg. Volgende week halen we daar de laatste oogst.

Vorige week hadden we in korte tijd zoveel regen dat het water niet weg kon. Op donderdag veel plassen en gewassen die met hun wortels in de grond stonden. Op dat soort dagen denk ik aan de komende generaties tuinders. Zij zullen te maken hebben met steeds extremer weer. Wat moeten we doen, laten en veranderen om dat zoveel mogelijk te voorkomen?

Kijktip

Ik heb het altijd over ‘kijktip’ maar het gaat eigenlijk over goed waarnemen en het gebruik van al je zintuigen. Deze week vraagt de Oost Indische kers daarom. Al wekenlang mooi aan het bloeien. Geniet er nog even van want zodra we een keer nachtvorst hebben gehad is die weelde voorbij. Dus nog een keer de bloem en het blad goed bekijken, proeven, ruiken, plukken en ook wat zaden meenemen.

Recept: risotto met pompoen en yacon

Hierbij het originele recept maar omdat ik niet alles in huis had paste ik het wat aan. Zonder wijn en kaas gaat het ook en heb je geen 700 gram pompoen dan doe je het met wat minder. Ik deed er wel een scheutje appeldiksap en wat citroensap door en gebruikte gemengde noten.

Ingrediënten

  • 200 gr arboriorijst
  • 700 gr ongeveer 1 pompoen, geschild, in kleine blokjes schoon aan de haak
  • 1 yacon, geschild, in even grote blokjes ca. 1/3 van de hoeveelheid pompoen
  • 1-2 ui gesnipperd
  • 1- 2 tenen knoflook geperst, een kwartier tevoren
  • 2 handen pecannoten, gepeld grof gehakt
  • 1 liter groentebouillon tegen de kook
  • 1 glas droge witte wijn
  • Parmezaanse kaas, fikse hand vol vers geraspt
  • peper uit de molen
  • 1 scheut olijfolie

Bereiding

  1. Neem een stevige, gietijzeren pan. (Een kasserol.) Verhit daarin de olie op matig vuur en smoor de ui tot ze glazig is. Draai het vuur hoog en doe de rijst erbij. Schep om, zodat de korrels gecoat zijn door de olie. Blus af met het glas wijn. Draai het vuur laag.
  2. Doe de blokjes pompoen erbij en een fikse scheut groentebouillon. Schep goed door. Regelmatig roeren en doe er beetje bij beetje bouillon bij als het te droog wordt.
  3. Onderwijl mag de knoflook en de yacon er ook bij. Yacon wordt niet zacht.
  4. Na een minuut of twintig (regelmatig omscheppen en bouillon erbij) heeft u de risotto. Niet te droog, niet te nat. Risotto moet kruipen, zegt men.

Roer nu de kaas en pecannoten erdoor. Breng op smaak met peper. Serveer.

Bron: mergenmetz.nl

Tot ziens op de tuin!