Tuinbericht

Week 43-2020: 21 t/m 24 oktober

Oogst deze week

  • pompoen
  • boerenkool of palmkool
  • aardpeer
  • winterpostelein of sla
  • waarschijnlijk nog een gewas van Berkenrode

Dat was vorige week weer even wennen aan de verscherpte maatregelen om het coronavirus in te dammen. We hadden in het tuinbericht gevraagd om niet met meerdere volwassenen per oogstaandeel naar de tuin te komen. Veel mensen was dat ontgaan maar gelukkig was het mooi weer, was de oogst overzichtelijk en kwamen jullie goed verspreid. Er was daarom voor iedereen voldoende ruimte om rustig te oogsten.

Voor deze week wordt er minder goed weer voorspeld. We kunnen waarschijnlijk niet alles buiten zetten. Houd ook deze week weer goed rekening met elkaar. Probeer de zaterdag te vermijden en als je toch met z’n tweeën komt, let dan extra goed op en ga als het druk is niet samen oogsten.

We hadden in het bericht ook aangegeven dat we minder vrijwilligers tegelijkertijd op de tuin hebben. Zo houden we ons aan de maatregel om niet met meer dan vier mensen bij elkaar te komen. We kregen vragen of wij het daardoor wel konden redden. We zijn altijd heel blij met al het werk dat door de vrijwilligers gedaan wordt, zonder hen kunnen we niet, zou de tuin veel minder zorg krijgen en gastvrij zijn, maar in deze tijd van het jaar neemt het werk af en zijn er minder handen nodig.

Over de oogst

Pompoen. Keuze uit oranje of groen, flespompoen, delicata (lichtgekleurd met groene streepjes). We hebben ook  naaktzadige en hele grote pompoenen. Heb je daarvoor belangstelling, laat het dan even weten. De pompoenen liggen in de kas. We hebben daar weer een looproute. Ingang is aan de kant van de appelbomen. Uitgang bij de rabarber. Onderaan dit bericht een recept voor couscous met pompoen.

Boerenkool of palmkool. Oogst de onderste grote bladeren en zorg dat de planten hun vorm houden (rondom oogsten). Zo kunnen de planten blijven groeien vanuit het hart en kunnen we er nog vaker van oogsten. Bijna iedereen weet dat maar soms gaat het mis en neemt iemand een hele plant mee. Gelukkig doet niemand dat een tweede keer.

Aardpeer. Je mag zelf oogsten maar we oogsten ook voor. Als je een riek gebruikt zorg er dan voor dat je de aardpeer niet beschadigt. Graaf ook met je handen. Wat moet je ermee doen? In de oogstwijzer staan een heleboel recepten en op het bord hangen we deze week een recept voor aardpeer-linzensoep.

Een bladgewas. Winterpostelein of sla.

Waarschijnlijk nog een vijfde groente van Berkenrode.

De tuin deze week

Vorige week hadden we het druk met vooroogsten en zorgen dat er steeds voldoende op “onze kraam” was. Dat zal deze week iets minder zijn. Als het weer het toelaat gaan we knoflook poten. Dat is een gewas dat graag in de herfst de grond in gaat om daar te overwinteren.

We beginnen ook met het afmaaien van de uitgebloeide Afrikaantjes. Er blijven er nog voldoende staan om nog een vrolijk bosje te plukken.

Kijktip

Ook in de herfst is er nog veel te zien op de tuin. Bij dit bericht een mooie foto van Alice Gaikhorst. Vorige week genomen in de tuin.

Verder mooie herfstkleuren en vallende blaadjes. Een van onze deelnemers liet het tijdschrift Oase achter op de tuin. Op de achterkant een toepasselijk gedicht van José Koster.

wat ik niet doe

ik laat miljoenen blaadjes los

en ook het loslaten besteed ik uit

aan windvlaag, waterdruppel, zwaartekracht

 

dit doe ik wel:

terughalen wat me lief is, waardevol

groen voor volgend jaar

 

dan pas wordt zichtbaar

wat mijn blad ook in zich had:

kleur, kleur!

 

dit doe ik ook:

onderscheid maken

dit takje is van mij, dat steeltje niet meer

kurk is mijn grens

 

alles komt goed terecht

en ook dat laat ik los

 

Recept

Couscous met Marokkaanse kikkererwtensoep met pompoen

Uit: Energy & Vegan van Alexander Gershberg

Nodig: 100 gram gedroogde kikkererwten, olijfolie, 1 ui, 1 wortel, 175 gram pompoen, 1 aardappel, ½ courgette, 2 stengels bleekselderij, 1 tl zout, ¼ tl paprikapoeder, ¼ tl kerriepoeder, ¼ tl gemalen komijnzaad, ¼ tl gedroogde kurkuma, zwarte peper, 200 gram couscous, peterselie, fijngehakt om te garneren.

Bereiding. Kikkererwten in 400 gram water koken in snelkookpan of nadat je ze een nacht geweekt hebt. Snijd alle groenten in grove stukken. Bewaar het kookvocht. Verhit 2 eetlepels olie. Voeg de ui toe en fruit 1-2 minuten op hoog vuur. Doe de rest van de groenten erbijen bak 5 minuten. Voeg de kookerwten samen het hun kookvocht en 600 milliliter water toe aan de pan. Voeg het zout, de paprika, komijn, kerrie, kurkuma en een snuf zwarte peper toe. Breng aan de kook en laat afgedekt op middelhoog vuur 30 minuten sudderen. Doe ondertussen de couscous in een kom en voeg naar smaak olijfolie, zout en peper toe. Roer en giet 200 milliliter gekookt water bij de couscous. Het water moet een paar millimeter boven de couscous staan. Roer niet en dek de kom af. Laat 5-10 minuten staan tot de couscous al het water geabsorbeerd heeft. Haal het deksel van de kom en roer de couscous met een vork door. Serveer de couscous in diepe borden, giet de soep eroverheen en garneer met wat peterselie.

Voel je vrij om recepten aan te passen. Ik gebruikte i.p.v. wortel pastinaak en i.p.v. bleekselderij knolselderij en kikkererwten uit blik.

Tot ziens op de tuin,

Marja en Marga