Tuinbericht

Week 42-2020: 14 t/m 17 oktober

Oogst deze week

 • rode kool
 • pastinaak
 • ui
 • knolselderij
 • winterpostelein of veldsla
De maatregelen om het coronavirus in te dammen worden weer aangescherpt en daar hebben we ook op de moestuin mee te maken. Marja en ik hebben net het volgende besproken en vragen jullie om je daar aan te houden:
 • alleen deelnemers worden toegelaten op de tuin
 • geen bezoekers meer, ook geen vrienden, kennissen en familie van deelnemers
 • kom alleen oogsten, kinderen t/m 12 mogen meekomen
 • als het voor jou lastig is om zonder je vaste partner te komen laat ons dat dan weten zodra je op de tuin bent
 • we beperken het aantal vrijwilligers dat tegelijkertijd op de tuin is
 • vrijwilligers en stagiaires drinken zowel binnen als buiten met max. vier personen tegelijk koffie
 • als het regent blijven vrijwilligers thuis
 • houd overal 1,5 meter afstand van elkaar
 • als het niet regent zetten we bord en oogst buiten, je gaat dan dus niet de schuur in
 • je hoeft geen kruisje te zetten bij je naam als je dat liever niet doet
 • we helpen je graag bij het oogsten. Deze week is alles voorgeoogst. Als je wil stoppen wij alles voor je in je tas.

Maandagochtend besteed ik meestal aan huishoudelijke klussen. Niet mijn favoriete tijdsbesteding dus dan is het fijn als er iemand het huis in komt met een cadeautje. Dat hij overigens net daarvoor gekregen had van de maker zelf. Het gaat over het kookboek “Energy & Vegan”van Alexander Gershberg. Ik heb de stofzuiger meteen uitgezet om te lezen wat Gershberg schrijft over herfstgroenten en de nazomer. Gershberg hangt de macrobiotiek aan. Hij schrijft (ik citeer hem niet helemaal volledig): “ontspannende energie is de energie van de nazomer. Ontspannende energie is aarde-energie die de suikerspiegel reguleert.  Eten dat een positief effect kan hebben op aarde-energie zijn producten die veel complexe koolhydraten bevatten zoals groenten. De groenten die het meest bij de aarde-energie passen zijn ronde en zoete groenten zoals pompoenen, uien, kolen, pastinaak. Het zijn heerlijke, makkelijk te bereiden groenten en ze geven je blijvende energie waardoor je lekkerder in je vel zit. Het is interessant dat veel van deze groenten uitsluitend in de nazomer geoogst kunnen worden”.

Of je meegaat in de macrobiotiek, aarde-energie, yin en yang of niet, deze week zal je veel nazomergroenten eten! Hopelijk smaakt het en ontspannen energie zullen we de komende tijd, waarin we weer meer thuis zullen blijven, minder sociale contacten hebben en geen uitstapjes maken, hard nodig hebben.

Over de oogst

Deze week weer een portie uien. Afwegen bij de schuur.

Knolselderij. Vorige week door Marja uit de modder getrokken op Berkenrode. Deze week kan je er bij de schuur een in je tas stoppen.

Pastinaak en rode kool. Beide geteeld op Leyduin. Ook die gaan we vooroogsten. Er zijn weer hele grote rode kolen bij. Die snijden we doormidden. Ook dan is de kool nog goed te bewaren.

Veldsla of winterpostelein. Omdat we de plantjes binnenkort gaan verplaatsen naar de kas (waar ze dan nog een keer kunnen aangroeien)  moet er zorgvuldig van geoogst worden. Een goede klus voor onze stagiaires.

Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan.

Over de tuin

Marja, Jet (stagiaire) en Ronald, Joke en Lenneke die vorige week voor ons op Berkenrode onder andere de prei en bleekselderij hebben geoogst zakten soms tot hun enkels weg omdat de grond zo nat was. Op Leyduin kon de regen gelukkig beter weg. Zaterdag om 16.00 zagen we dat het water in de kruidentuin niet meer wegzakte maar toen was het tijd om het hek op slot te doen. Gelukkig is het weer deze week een stuk beter. De wijndruiven worden deze week geoogst. De oogst is (net als vorig jaar) niet heel groot maar het suikergehalte is wel hoger. We zijn benieuwd of dit een paar lekkere flessen wijn gaat opleveren.

Kijktip

Kijk, hoe mooi een doorgesneden rode kool eruit ziet. Is het je al eens opgevallen dat op stillevens vooral herfstgroenten en –fruit afgebeeld worden.  In onze facebookgroep gaf ik de tip om de tijd te nemen om een rode kool na te tekenen. Een pompoen, ui, peer of andere groente of fruit kan natuurlijk ook. Bij het bericht had ik ter inspiratie foto’s van schilderijen van Martin Jarrie geplaatst. Het bericht kreeg veel “likes”. Ik had ook kunnen verwijzen naar het werk van Henk Helmantel of onze eigen Isa Ondracek. Kijk maar even op hun websites. Ga je zelf tekenen of schilderen en ben je tevreden over het resultaat stuur dan een foto.

Tot ziens op de tuin. We wensen jullie alle goeds. Blijf gezond en zorg goed voor anderen en voor jezelf.