Week 36-2020: 2 t/m 5 september
Vorige week schreef ik dat de oogst soms anders uitvalt dan wat er in het tuinbericht staat. Dat bleek te kloppen. De wind, regen en lage temperatuur zorgden ervoor dat sommige gewassen langzamer afrijpen (sperziebonen, maïs, tomaten), kapot waaiden (pronkbonen) of zo langzamerhand aan het eind van hun levensduur zijn (courgette, komkommer, snijbonen).
Door de storm van vorige week woensdag zijn er bij de druiven en de blauwe regen palen gebroken. De schade is weer hersteld. De blauwe regen moet nog wat wennen aan de nieuwe paal (zie foto, gemaakt door Niek van Noppen). Gelukkig wordt er voor de komende dagen weer wat droger en warmer weer voorspeld.
Over de oogst
Prei. Zoek een dikke uit en gebruik een riek om hem uit de grond te halen. Let op! Naast de prei is Japanse haver ingezaaid. Dat is nu nog niet goed te zien. Gebruik dus het pad tussen de prei en het ijskruid als je de prei gaat oogsten.
Groenselderij. Ook daarvoor een riek gebruiken want ze zitten stevig in de grond. Groenselderij is het wat steviger en groener broertje/zusje van de bleekselderij. Het gaat dus om de stengels maar het blad is natuurlijk ook goed te gebruiken. In het boek Een pleidooi voor echt koken, van Michael Pollan lees ik dat bleekselderij in veel keukens een belangrijke rol speelt. “Als je begint met het sauteren van gesnipperde uien, wortels en bleekselderij in boter, krijg je een mirepoix, wat de Franse signatuur van je recept verraadt. Begin je echter met een mix van gesnipperde ui, wortels en bleekselderij in olijfolie (misschien met toevoeging van knoflook, venkel of peterselie) dan krijg je een soffritto, een typisch Italiaans gerecht”. Kortom met de bleek- en dus ook de groenselderij kan je alle kanten op.
Sla en andere bladgewassen zoals snijbiet, NZ spinazie, rucola. De NZ spinazie staat er mooi bij. Neem gerust een grote portie. We hebben twee bedden snijbiet. Het bed waarop vooral groene snijbiet staat is onlangs helemaal afgesneden en nu al weer mooi aangegroeid. Het bed met de snijbiet in verschillende kleuren wordt deze week afgesneden zodat er weer nieuw blad aan kan groeien.
Voor iedereen in ieder geval een vruchtgewas. Wat het gaat worden weten we nog niet omdat zowel de tomaat, komkommer, courgette en patisson minder overvloedig wordt en de maïs nog wat zonnige dagen nodig heeft.
Pluk zoveel Afrikaantjes als je wil. Kijk ook of er bij de dahlia’s en zonnebloemen nog wat te plukken is.
Afgelopen zaterdag heeft Marja veel kruiden voorgeoogst. We merkten dat de kruiden als ze in bosjes klaar liggen door veel mensen meegenomen worden. Met name bij de kruiden is het de bedoeling dat je ze zelf oogst, dus neem daar de tijd voor en vraag er naar als je iets niet kan vinden.
We zijn van plan om deze week geen sperziebonen te oogsten. Die hebben even de tijd nodig om te groeien. Maar je weet maar nooit ..
Over de tuin
Planten, zaaien, schoffelen en wieden, maaien, composthoop opbouwen, planten resten opruimen. Het werk is nog niet gedaan maar het is wel een stuk rustiger dan in het voorjaar.
Kijktip
Eigenlijk zou Binnenstebuiten a.s. donderdag komen om opnamen van de tuin te maken maar ik heb ze gevraagd om hun bezoek uit te stellen tot volgend jaar zomer. Het mooie begint er een beetje af te gaan. Hoewel, met een prachtige wolkenlucht en belichting (tussen de buien door) is er nog steeds genoeg om van te genieten. Dus neem de tijd als je komt oogsten.
Tot ziens op de tuin!