Week 37-2019: 12, 13 en 14 september
Sla een krant open of ga naar een nieuwssite en het gaat over de landbouw. Halvering van de veestapel, kringlooplandbouw, ontbossing, eiwittransitie (van dierlijk naar plantaardig eiwit), terugdringen van de stikstof, CO2 en methaanuitstoot. Het gaat over fosfaatwetgeving, mestquota, sanering van bedrijven. Als klein landbouwbedrijfje hebben wij hier gelukkig niet mee te maken.
We doen wel ons best om zo goed mogelijk met onze omgeving, gewassen en grond om te gaan. We produceren zo min mogelijk afval. Composteren alle groenteresten evenals maaisel, blad en snoeiresten uit het bos. Gaan verspilling tegen, door jullie ook de worteltjes, bietjes en andere gewassen die in de reguliere landbouw afgekeurd zouden worden, omdat ze de verkeerde vorm hebben mee te laten nemen. Gelukkig doen jullie dat. Dank!
In een interview met Jamie Oliver over zijn nieuwe kookboek Veg zegt Oliver dat hij inschat dat mensen tegenwoordig gemiddeld 18 minuten per dag in de keuken doorbrengen om hun eten te bereiden. Dat lukt niet als je zelf je oogst van het land haalt. Hopelijk vinden jullie dat geen bezwaar als je in de keuken bezig bent met de groente die je op Moestuin Leyduin geoogst hebben.
Over de oogst
De ui, wortel en biet komt van Berkenrode. Dus op te halen in de schuur.
Door de lagere temperaturen (vooral ’s nachts), groeien de meeste gewassen nu een stuk langzamer. Toch deze week nog een keer voor iedereen bonen.
De courgettes, tomaten, patissons en komkommers zijn echte warmteminnaars en geven hun laatste vruchten. De tomaten plukken we terwijl ze nog niet helemaal afgerijpt zijn. In de kas gaat dat nu heel langzaam. Bij jou thuis op de fruitschaal zijn ze in een paar dagen rood.
Een keuze uit sla of bleekselderij of … We oogsten de grote planten. Als die op zijn gaan we over op een ander gewas. Misschien boerenkool? We besluiten dat van dag tot dag.
Kijk waar er verder nog vlaggetjes staan. Snijbiet, NZ spinazie, zomerpostelein, ijskruid, roodlof.
In de kruidencirkel hebben de viooltjes zich uitgezaaid en zijn in bloei gekomen. Daar mag je van plukken. Mooi als decoratie op een gerecht.
De dahlia’s blijven bloemen geven. De aardperen zijn nu ook in bloei. Veel kleiner dan de zonnebloemen die er naast staan. Neem een stengel mee als je wilt.
De tuin deze week
Soms doe je een impulsaankoop. Dat deden wij vorige week. We kochten in Zwolle een tweedehands glazen kas om te gebruiken voor de opkweek van gewassen. Daardoor kan de opkweektafel uit de lage tunnelkas gehaald worden zodat we daar meer ruimte hebben om groente te telen. Maar toen moest de nieuwe kas nog gedemonteerd en opgehaald worden. Marja en deelnemer Guus Touber waren er twee dagen zoet mee. Met hulp van stagiaire Laura en de verkoper lukte het om de kas in de bus van Guus te krijgen en onze aanhanger. Nu nog opbouwen. Maar dat is van latere zorg. Misschien een impulsaankoop maar we zijn er wel al blij mee.
We zien jullie graag op de tuin. Tot ziens.