Tuinbericht

Week 38-2019: 19, 20 en 21 september

Oogst deze week

  • bleekselderij
  • andijvie
  • boeren- of palmkool
  • boon
  • sla of vruchtgewas

Vorige week zaterdag (toen het zomers aanvoelde op de tuin) vroeg een aantal  mensen wat voor weer het vorig jaar in de herfst was. Ik heb mijn aantekeningen er op nagekeken. Eigenlijk net als dit jaar. Soms een regendag, soms warmer dan normaal maar meestal normaal weer voor de tijd van het jaar.

Het oogstfeest hadden we toen gepland op zondag 23 september. Dat hebben we toen verzet naar zaterdag 22 september. Was een goede beslissing, want op zondag was het kletsnat.

Het ziet er naar uit dat we a.s. zaterdag met mooi weer de pompoenen kunnen oogsten. Kom helpen. We beginnen om 13.30. Hopelijk hebben we op 6 oktober als het oogstfeest is ook goed weer.

Over de oogst

Als je vorige week al bleekselderij hebt geoogst heb je gemerkt hoe stevig die planten in de grond zitten. Ook deze week kan er weer van geoogst worden. In de oogstwijzer op onze website meer informatie over dit gewas en een lekker recept. Op de website van de Kievit in Katwijk vond ik ook nog een recept voor bleekselderij met linzen. Ook dat vind je in de oogstwijzer. Het lijkt me een goede combinatie.

Keuze uit boerenkool of palmkool. Het is altijd weer een verrassing hoe deze gewassen het doen. Minder uitbundig dan vorig jaar maar de kleine boerenkooltjes die we midden in de zomer plantten zijn ondertussen uitgegroeid tot forse planten. Van de palmkool hebben we minder geplant dan vorig omdat daar relatief weinig van geoogst werd. Hoe oogsten: altijd de onderste, grote bladeren rondom plukken (met de hand) en zorgen dat de plant mooi in model blijft. Palmboom-vorm. Lelijke, gele bladeren in de kist gooien die bij het bed staat. Zo kunnen we lang van de planten blijven oogsten. Vind je het nog geen tijd voor stamppot boerenkool, kijk dan in de oogstwijzer voor een recept voor boerenkool met pasta of google “boerenkoolrisotto”.

De snijbonen zijn ondertussen opgeruimd. Het is spannend of de pronk- en sperziebonen nog mooi afrijpen. In ieder geval deze week nog voor iedereen een portie.

Sla of keuze uit een vruchtgewas. Ik volg een aantal andere tuinderijen. Op veel plekken wordt de laatste oogst van de courgettes, tomaten en komkommers aangekondigd. Echte zomergroentes die warmte nodig hebben. Misschien gaan we de tomaten deze week wel oogsten terwijl ze nog groen zijn. Dat doen we als we zien dat er kans is op aantasting door schimmels. Voor de liefhebber die er chutney van wil maken.

En een lekkere krop andijvie!

De tuin deze week

Ter herinnering. De eerste jaren was het middenpad op de tuin onbegroeid. We schoffelden het gras dat erop kwam weg. Daar zijn we mee gestopt. Jarenlang hadden we een wat rommelig pad. Aan de zijkanten begroeid. In het midden kaal omdat daar veel over gelopen wordt. Nu is het een mooi graspad geworden. Extra mooi omdat onze fotograaf Ton Apon de kantjes netjes bijhoudt.

Iets wat je niet ziet maar wat wel veel tijd vraagt is het onkruidvrij houden van de Afrikaantjes en met name de paden tussen de bedden. Zo zorgen we ervoor dat de Afrikaantjes hun werk (het bestrijden van een aaltje) goed kunnen doen.

Kijktip

Tegenlicht van de VPRO ging afgelopen zondag over plattelandspioniers met o.a. nieuwe manieren van voedsel produceren. Terug te kijken via de site van Tegenlicht.

Tot ziens op de tuin!