Week 25-2018: 21, 22 en 23 juni
Komen hoor, deze week. Want er is veel te oogsten, op zaterdag kan je tussen 11 en 12 uitleg krijgen over het plukken en schikken van bloemen en op donderdagavond vieren we samen de langste dag. Het lijkt geen zwoele zomeravond te worden, trek warme kleren aan. De wind komt uit het noordwesten dus bij de pizza-oven staan we lekker beschut en de muziek zal hartverwarmend zijn. Voor meer informatie, kijk in de agenda (ook voor de teken- en schildermiddag op 30 juni).
Over de oogst
Snij van de snijbiet en pluksla lekker veel. Snijbiet staat aan het begin van de groentetuin zowel links als rechts van het pad. Oogst achteraan op het bed (geldt ook voor de pluksla). Daar is nog niet van geoogst. Weet je niet wat je met snijbiet moet doen? Kijk dan even op www.snijbiet.nl of vraag het aan een van je medeoogsters. Dat levert vaak verrassende tips en recepten op.
Lekkere peultjes, kapucijners en tuinbonen. Het peulenras dat we op Moestuin Leyduin telen heet Sweet Horizon. Ook als de peulen groot zijn (dat is niet bij alle rassen zo) zijn ze nog lekker.
Kapucijners moeten dik zijn als je ze plukt. Ik hoop dat dat met alle kapucijners gaat lukken. Ze hebben wat last van de droogte. Tuinbonen kan je net als vorige week weer afwegen in de schuur.
Twee koolsoorten deze week. Koolrabi en spitskool. Zoals ik vorige week al schreef zitten er rupsen in de spitskool. Haal de buitenste grote bladeren van de kool en leg hem in een bak water. Als je geluk hebt zie je verschillende soorten rupsen (van het grote en het kleine koolwitje en van de koolmot). Als de kool schoon is snij hem dan in stukken. Maak je niet druk om de gaten in het blad. De smaak is er niet minder om.
Er kan ook van de Nieuw Zeelandse spinazie gesneden worden. Snijd de stengel niet tot de grond af maar net boven de oksel van een blad. Voor meer informatie: kijk in de oogstwijzer.
Nog niet alle andijvie en ijsbergsla van vorige week is op dus voor de liefhebbers nog een krop.
Van de kruiden alleen bij de vlaggetjes oogsten. Sommige kruiden (zoals de munt) hebben wat rust nodig om weer aan te groeien. Oogst kleine hoeveelheden. Weet je niet precies hoe je iets moet oogsten, vraag het dan. Er wordt gewerkt aan bordjes met uitleg.
En verder: mooie, rode sla, komkommer of courgette (ophalen in de schuur), aardbeien of rabarber. Topoogst!
De tuin deze week
Steeds meer oranje. Want naast de afrikaantjes, de goudsbloemen komen er nu ook een heleboel slaapmutsjes in bloei. Ze staan achteraan in de tuin in de buurt van de bijen. Overdag staan ze mooi open zodat de insecten (hommels zijn er dol op) goed in de bloem kunnen. ’s Avonds (al rond 6 uur) gaan ze dicht.
Vandaag zijn er drie bedden met sperziebonen ingezaaid. Later deze week gaan de laatste pompoenen in de grond en dan zijn alle bedden in gebruik genomen. Vlak voor de langste dag. Alle bedden die je verder leeg ziet zijn al een keer gebruikt en leeggeoogst en liggen te wachten op een tweede gewas.
Het hout voor de winter is gezaagd, het zonnedakje zit boven de zandbak, de peulen en kapucijners zijn opgebonden, de picknickbank is gerepareerd, maaien en schoffelen moeten anderen maar even doen. De mensen van de dagbesteding (zie foto) gaan even op (een welverdiende) vakantie. We zullen ze missen.
Tot ziens op de tuin!