Week 5
De kop is er af. De tuinbonen zijn in de kas in kisten gezaaid. Hopelijk zijn het dan begin maart mooie plantjes geworden die we buiten kunnen uitplanten. Het eerste nieuwe groen op de tuin. Niet alle tuinbonen worden opgekweekt. Een deel wordt rechtstreeks in de volle grond gezaaid. Zo, en door voor twee rassen te kiezen, waarbij het ene ras wat sneller groeit dan het andere, proberen we de oogst te spreiden. Of dat echt gaat lukken hangt van het weer af. Als het lang koud blijft groeien de plantjes heel langzaam en als het dan warmer wordt maakt alles tegelijk een groeispurt.
Terwijl ik de tuinbonen in de kas aan het zaaien was kreeg ik al een beetje een lentegevoel. Dat wordt extra bevorderd omdat al het zaad dat we dit jaar nodig hebben al binnen is. Het plantgoed voor week 10 en 14 is besteld, evenals het pootgoed (ui en sjalot). En de knoflook die in november gepoot is begint boven de grond te komen. Tegelijkertijd weet ik dat februari, maart en zelfs april vaak nog koud zijn, dus dat geduld geboden is.
Welbevinden
Eigenlijk was de kop er al eerder af want op 21 januari hadden we onze eerste activiteit van dit jaar. Het was prachtig zonnig en windstil weer. Voor de nieuwjaarsborrel kon het dus niet beter. Het was een gezellige bijeenkomst. Met fijne muziek in de schuur. Voorafgaand aan de “borrel” (er was soep, warme chocola en glühsap) vond de jaarlijkse evaluatie plaats. Ik noemde 2016: het jaar van welbevinden. Was je er niet bij, er komt nog een verslag.
Er werden vragen gesteld over goede oogstinstructies. We gaan proberen om dat dit jaar nog beter te doen dan in voorgaande jaren. Bij de bedden komen bordjes met korte uitleg. Op de website ga ik alle instructies nog een keer nalopen en ik denk na over regelmatiger een “praatje” op de tuin om vragen te beantwoorden. En vergeet de “oogstdienst” niet. Tijdens de oogsttijden zijn er altijd vrijwilligers aanwezig die uitleg kunnen geven. Er was ook vraag naar “kookles”. Wat doe je met die groente die je niet kent? We hebben niet echt een keuken voor kookworkshops maar als er iemand is die het leuk vindt om op de tuin te vertellen en te laten zien en proeven wat je kan doen met “moeilijke” groente zoals snijbiet, palmkool en raapjes dan hoor ik het graag.
Meewerken
Heb je zin om op de tuin te komen helpen laat het dan ook weten. Het is nu nog rustig maar zowel in de groentetuin als bij de kruiden en bloemen gaan we binnenkort weer aan de slag. Bij de oogstdienst (waar je helpt met ontvangst van bezoekers, koffie en thee zet voor de vrijwilligers en oogtbegeleiding geeft) zijn nieuwe meewerkenden ook zeer welkom. En heb je belangstelling om op de dagen dat er dagbesteding is met Hannah en de mensen die zij begeleid mee te werken, we horen het graag.
Wandelkap
Ondanks al die lentegevoelens: de afgelopen weken was het echt winter op de tuin. Dik onder de rijp zag alles er sprookjesachtig uit. De grond was stijf bevroren. Nu de vorst uit de grond is wordt er ruimte gemaakt voor een tweede wandelkap (de officiële benaming voor de tunnelkas). Dat betekent in het vroege voorjaar meer oogst uit de kas, ’s zomers meer tomaten en waarschijnlijk ook nog een teelt van winterpostelein en veldsla in het late najaar. Helaas moeten we wel een stukje van de “wilde” tuin naast de kas hiervoor opgeven. Voor alle vaste planten en struiken die door stonden zoeken we nu een nieuwe plek.
Oogsten
De eerste oogst van dit seizoen verwacht ik in week 16. Kan je daar niet op wachten: er staat nog steeds wat boerenkool en palmkool op de tuin. De veldsla die we in het najaar gezaaid hebben is nu ook te oogsten en als je geluk hebt kan je de laatste pastinaak meenemen. De tuin is op maandag, dinsdag, donderdag en vaak ook op vrijdag open van ongeveer 10.00 tot 15.00. Op zaterdag 11 februari ben je ook welkom omdat we dan starten met het opzetten van de wandelkap.
Nog niet alle aandelen voor 2017 zijn verkocht. Ken je mensen die ook zin hebben om mee te delen attendeer ze dan op die mogelijkheid.
Met veel groeten, ook namens het tuinteam,
Marga Verheije, tuinder Moestuin Leyduin