Tuinbericht

Week 2

Oogst deze week

  • welgezind weer
  • geduld
  • vertrouwen

Beste mensen, beste deelnemers van Moestuin Leyduin,

Het teeltplan voor 2017 is bijna klaar. Het plantgoed en zaad kan besteld. We hebben nog mest over van vorig jaar. Dus als het weer ons welgezind is, gaan eind februari/begin maart de eerste zaden de grond in en planten we in week 10 de kas vol met gewassen voor de eerste oogst. “Welgezind weer” betekent vanaf februari niet te nat, niet te koud en geen harde stormen. Dan kunnen we namelijk het land op om de grond te bewerken, kunnen de zaden gaan ontkiemen en waaien de plantjes niet kapot. Helaas is er geen weerbericht dat meldt: “in februari, maart en april zijn de weersomstandigheden optimaal voor (moes)tuinders in Zuid-Kennemerland”. Maar dat maakt het ook wel weer spannend. Les van vorig jaren: niet te vroeg beginnen (af en toe op je handen blijven zitten)  hoewel het af en toe al begint te kriebelen.

En er is nog genoeg te regelen en te bedenken: de evaluatie en nieuwjaarsborrel van 21 januari voorbereiden, 2016 financieel afsluiten, begroting maken voor 2017, inschrijvingen van deelnemers, schade aan het hek doordat er een boom omgewaaid is, gereedschap op orde brengen, stagiaires die plannen maken voor een eigen plek om van start te gaan met een tuinderij, leren van andere tuinders, meedenken met de imker die een paal-bijenkast aan het maken is enz.

Gelukkig  blijft er voldoende tijd voor een rondje over de tuin om te kijken hoe meerjarige planten en bomen dit jaar weer van start gaan. De eerste rabarber zag ik op 3 januari al boven de grond, de hazelaar staat in bloei, de knoppen van de kastanje zijn al weer behoorlijk dik. Ook een les: niet alles hoef je te regelen, sommige dingen gaan vanzelf, daar kan je op vertrouwen.

Ik hoop jullie te zien op 21 januari.

Met veel groeten,

Marga Verheije, tuinder Moestuin Leyduin

P.S. In de nieuwsbrief, die jullie als het goed is deze week hebben ontvangen,  staat een verkeerde link voor het aanbod van Landschap Noord-Holland aan de deelnemers van de Moestuin om een jaar lang gratis begunstiger te worden. De link moet zijn: www.landschapnoordholland.nl/moestuin