Week 42-2019: 17, 18 en 19 oktober
Naast de normale drukte en gezelligheid van het oogsten gebeurde er afgelopen zaterdag nog meer. De boekettenmaaksters kwamen samen om het bloemenseizoen af te ronden. De menen van de wijngroep plukten druiven en kneusden en persten die.
Bij de bloemen was er veel tevredenheid. De pluksters hebben genoten van het maken van de boeketten. Het was fijn om veel mensen blij met een boeket naar huis te zien gaan.
Bij de wijngroep hadden ze het ook naar hun zin maar dat kwam niet door de oogst. Ze plukten 5 kilo druiven (vorig jaar was dat meer dan 50). De oogst van 2018 leverde zo’n 25 flessen op. Het plan is om de wijn dit jaar in heel kleine flesjes te gaan doen.
Omdat ze niet op het oogstfeest kon komen maar wel graag iets lekkers wilde delen bracht Mirjam Geraets een heerlijke notentaart. Ze vertelde er ook bij wat haar fijnste oogstervaring van dit jaar was omdat we gevraagd hadden die ervaring tijdens het oogstfeest te delen. “En dan je vraag wat wij ‘geoogst’ hebben dit jaar bij Leyduin, naast alle heerlijke verse onbespoten groente. Je zult het wel al begrijpen: de momenten waarop onze kleinzoon vrijelijk rondkroop over het gras bij Leyduin, in het zonnetje, staan in ons geheugen gegrift. Heerlijke herinneringen”.
Over de oogst
Gele uien. We krijgen soms de vraag waarom we geen rode uien hebben. De reden is dat die sneller doorschieten en minder goed houdbaar zijn. Met onze gele uien (ras Sturon) hebben we dat probleem niet. Maar omdat er vraag naar is gaan we het volgend jaar toch weer proberen om wat rode ui te telen.
Bieten. Er blijken nog steeds mensen te zijn met bietenangst. Zou het komen door de kleur, dat je er rood van gaat plassen, het idee dat je ze uren moet koken? In de oogstwijzer vind je verschillende recepten of gaar ze in de oven met wat ui, knoflook, olijfolie, peper, zout, en tijm. Eenvoudig en lekker.
Rode of witte kool of spruitjes. Zandgrond is niet zo geschikt voor sluitkolen maar omdat de rode kool het goed doet op Leyduin en Berkenrode hebben we het aangedurfd om ook wat witte kool te gaan telen. Er zitten forse exemplaren bij. Die snijden we doormidden.
Van de spruitenplanten oogsten we niet alleen de spruitjes. We snijden ook wat koppen (lijkt op een grote, losse spruit) en de bovenste bladeren. Ik houd al jaren een pleidooi om van groente veel delen te benutten. Dus van de radijs en de bieten ook het blad. Van de prei ook het groene gedeelte, van de koolrabi ook de stengels en het blad. Niet helemaal tegen dovemansoren maar het kan beter. Ik was daarom blij dat ik in het Parool een interview met de Britse topkok Fergus Henderson las. Hij introduceerde bij het eten van dieren het “van kop tot staart principe”. Dat betekent: alles van het dier gebruiken. In het interview lees ik dat hij dat ook met groente doet. “Het groen van een bosje radijsjes is bijvoorbeeld fantastisch. Ik maak er graag een peperige salade van”. Een van zijn collega’s houdt in hetzelfde artikel een pleidooi voor de bladeren van het spruitplant.
Sla of veldsla of sperzieboon of nog iets anders. We kunnen het nog niet voorspellen.
De tuin deze week
Nat, natter en nog meer regen. Zelf hield ik het af en toe voor gezien. Onder het mom van administratie (BTW aangifte, vragen van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland die beantwoord moeten worden) bleef ik thuis. Marja trok elke dag weer regenpak en laarzen aan en ging aan het oogsten. Veel groenten konden opgehaald worden in de schuur. Fijn die service maar hopelijk vergeten jullie niet dat Moestuin Leyduin een zelfoogsttuin is.
Gelukkig komt de zon af en toe door en genieten we van mooie momenten op de tuin. De herfstkleuren die zich tonen. De dahlia’s, een prachtige roze klaproos en de Oost-Indische kers die zich niets aantrekken van de regen en doorgaan met bloeien. Puttertjes die zich tegoed doen aan de zaden van de zonnebloemen en buizerden die elkaar achterna zitten hoog boven ons hoofd.
Recept rode kool met kaneelappel
Nodig: 1/2 rode kool, 1 ui, 2 laurierbladeren, 1 à 2 cm verse gember of 1 tl gemberpoeder, 2 el appeldiksap, 1 tl gemalen koriander , vers gemalen peper, zeezout naar smaak, olijfolie. Voor de gebakken appelschijven: 1 grote appel, kaneel naar smaak, (bruine) suiker naar smaak, een klontje boter, 2 el zure room.
Bereidingswijze:
Gember schillen en raspen op een fijne rasp. Rode kool in smalle reepjes snijden. Ui klein snijden. Rode kool in 10 à 20 min gaar stoven in appeldiksap en eventueel een klein scheutje water met de ui, gember, laurier, peper en koriander. Appel schillen, het klokhuis er uit boren en in schijven van ongeveer 1 cm dik snijden. Appelschijven bestrooien met kaneel en suiker en in boter zacht en bruin bakken op een laag vuur. Laurierbladeren verwijderen uit de rode kool en de stoofschotel op smaak brengen met zout. Serveer op elk bord de rode kool met de appelschijven versierd en een toefje zure room er bovenop.
Bron: www.odin.nl
De foto bij dit tuinbericht is van Ton Apon.
We zien jullie graag op de tuin. Als het nat is staan er bij de schuur laarzen klaar.