Tuinbericht

Week 41 (12, 13, 14 oktober)

Oogst deze week

  • pompoen
  • ui
  • kopje sla
  • biet of knolselderij of schorseneer

Over de oogst

Nog een keer een pompoen die een paar weken geleden op ons landje op Berkenrode geoogst is. De uienvoorraad is nog niet op. Voel even of ze goed stevig zijn. Dan kan je ze nog een tijdje bewaren.

Een klein kropje rode sla. Door het koude en natte weer nog niet volgroeid maar van langer op het land staan worden ze niet beter.

We beginnen met de schorsenerenoogst. Het lastigste gewas dat er is om te oogsten. Het is een hele kunst en zware klus om ze uit de grond te krijgen zonder dat ze breken. We gaan ze daarom vooroogsten. Door de nattigheid hebben vooral de langere schorseneren met hun punt in het water gestaan waardoor die zacht en bruin is geworden. Als je er een stukje van afsnijdt houd je een goede schorseneer over. Kijk op www.schorseneren.nl voor bereidingswijze en recepten. Ik vind het schoonmaken trouwens wel meevallen. Ik spoel eerst het zand ervan af en schil ze dan met een dunschiller.

Er kan nog snijbiet gesneden worden. Ook van de bladmosterd (paars en geel/groen) en plusla kan gesneden worden. Snijd een paar plantjes in hun geheel af. Er is niet veel dus houd rekening met je medeoogsters. Meng het door de sla.

De tuin deze week

Vorige week schreef ik dat ik hoopte op droog weer zodat we verder konden gaan met het inzaaien van de winterrogge. Helaas heeft het weer veel geregend. We konden op het land niet veel doen. Gelukkig zijn de berichten voor de komende dagen goed. We gaan alsnog proberen om bedden gereed te maken om in te zaaien. Hopelijk kunnen we dan zaterdag middag weer zaaien. Hulp is zeer welkom (onontbeerlijk eigenlijk).

Er komt weer phacelia in bloei. Fijn voor de bijen, die naar buiten komen om hun wintervoorraad op peil te brengen, als we nog een paar mooie dagen krijgen.

Kijktip

De winterrogge die tijdens het oogstfeest is ingezaaid is al mooi opgekomen.

Ik schrijf het oogstbericht van deze week op woensdag ipv op dinsdag. Ik heb dinsdag wel een kort bericht geplaatst. Je kan het hier nog lezen.

De foto van deze week is om de herinnering aan het oogstfeest een tijdje te bewaren. Gemaakt door Ton Apon.

 

Tot ziens op de tuin,

Marga, stagiaires en tuinteam