Tuinbericht

Week 39-2019: 26, 27 en 28 september

Oogst deze week

 • pompoen
 • wortel
 • paarse spitskool of knolvenkel
 • andijvie of sla

Het was prachtig weer. Jong en wat ouder kwam helpen. Er werden 850 pompoenen geteld en dan hebben we nog niet eens alles geoogst. Ria Lim maakte lekkere pompoensoep. Kortom, we hebben genoten van het oogsten van de pompoenen afgelopen zaterdag.

Deze week kan er voor het laatst dit jaar op donderdagavond geoogst worden, tot 19.30. Vanaf volgende week worden de oogsttijden dan: donderdag van 9.00 tot 17.00, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 16.00.

Kom je naar het oogstfeest op 6 oktober? Het wordt gezellig en smakelijk. Neem iets lekkers te eten mee en laat horen of zien wat je bijzonderste oogstervaring dit jaar was.

Over de oogst

De pompoen kan je op een droge, donkere plek zeker drie maanden bewaren. Die van mij gaat deze week al in de pan. Goed afborstelen. Schillen hoeft niet.

We oogsten weer worteltjes op Berkenrode. Je kan ze afhalen in de schuur. Ze zijn rechter en minder grillig dan de vorige dus makkelijker te verwerken.

Keuze uit andijvie of sla. In de andijvie zit soms wat luis. Goed wassen helpt.

Keuze uit rode spitskool of knolvenkel. Naast lichtgroene bestaat er ook paarsrode spitskool. Helaas zijn ze niet goed gegroeid maar veel van de planten hebben al een kropje gevormd. Snij dat af. I.p.v. de spitskool mag je ook een knolvenkel meenemen. Oogst een grote.

Het einde van het bonenseizoen komt er bijna aan maar deze week mag je nog een portie oogsten.

De tuin deze week

Om de appelbomen en de palen ernaast is lijmband aangebracht. Daarmee willen we verhinderen dat het vrouwtje van de kleine wintervlinder via de stam naar boven klimt (ze kan niet vliegen), bevrucht wordt (de mannetjes kunnen wel vliegen) en eitjes legt waaruit rupsjes komen die de bloesem opeten. Dat is dit jaar gebeurt waardoor we maar 1 (!) appel hebben. Die appel is zondag van de boom gevallen. Vandaag hebben we hem in acht stukjes gedeeld en bij de lunch opgegeten.

Zaterdag na het oogsten van de pompoenen is het stuk land waar ze lagen meteen geschoffeld. Vandaag is dat nog een keer gedaan, is er Japanse haver ingezaaid en een klein laagje compost overheen gegaan.

Recept Thaise pompoensoep (van Ria Lim)

Voor 4 personen: 1 pompoen (ca 700 gram, schoongemaakt, hoeft niet geschild),  3 eetl. Ghee (= geklaarde boter, maar gewoon boter kan ook), ½ theel. versgemalen peper, snufje zout, snufje nootmuskaat, 1 eetl. Tamari (= Japanse sojasaus), 1 liter groentebouillon (= 2 tabletten), ca. 2 eetl. kokosvet (= creamed coconut), enkele takjes peterselie, bieslook en/of koriander.

 1. Verwijder de pitjes van de pompoen en snij deze in blokjes;
 2. Verhit in een koekenpan de ghee (of gewoon een klontje boter) en bak hierin de pompoen op matig vuur (ca 5 minuten);
 3. Breng vervolgens op smaak met peper, zout, tamari en nootmuskaat;
 4. Doe de groentebouillon erbij, roer even en stoof ca. 10-15 minuten zachtjes door (totdat pompoen gaar is);
 5. Voeg vervolgens het fijngesneden kokosvet toe;
 6. Blender tot een gebonden soep. Laat evt. kleine pompoenstukjes in de soep;
 7. Serveer warm, bestrooid met de fijngehakte verse groene kruid(en).

Eet smakelijk!