Tuinbericht

week 36-2022: 8, 9 en 10 september

Oogst deze week

  • andijvie
  • sla
  • prei
  • wortel
  • tomaat
  • sperzieboon
  • palmkool

Muziek, leuke activiteiten voor kinderen, workshops, rondleiding of gewoon lekker kijken wat er tentoongesteld wordt. Genoeg reden om zondag 11 september naar de moestuin te komen voor “Kunst en ambacht op de tuin”. We zijn dan open van 12.00 tot 16.00. Op 9 september kan je in de agenda op onze website het programma zien. Wil je zelf een bijdrage leveren, dan kan dat nog steeds.

Ook zaterdag 10 september worden er rondleidingen gegeven in het kader van de Open Monumentendagen 2022 met als thema duurzaamheid.

En dan nog twee data om te noteren. Nog wel onder voorbehoud. Op zaterdagmiddag 17 september willen we samen met jullie de pompoenen gaan oogsten. Hoe meer handen, hoe meer vreugd en na afloop een lekkere kop soep. Meer informatie hierover zetten we volgende week in het tuinbericht en op de website.

Zondagmiddag 2 oktober vieren we ons jaarlijkse oogstfeest. Komt allen. Heb je ideeën om het extra feestelijk te maken, stuur die dan naar activiteiten@moestuinleyduin.nl.

Afgelopen week namen we afscheid van Ineke Meier. Ineke was vanaf het begin intensief betrokken bij de tuin. We hebben veel aan haar te danken. B.v. het zonnescherm boven de picknicktafel, de inrichting van de schuren, de aanplant van het leifruit. Ineke speelde ook een belangrijke rol in de bloementuin en bij het snoeien van het fruit. Ineke gaat verhuizen naar Hasselt. We wensen haar daar veel geluk en we weten zeker dat ze van de collectieve tuin bij haar nieuwe huis weer een waar paradijs zal maken.

Over de oogst

Een krop sla en een krop andijvie.

Prei van Berkenrode.

Wortels, zelf oogsten. Voor de voet weg, dus begin waar je voorganger gestopt is. Niet alle wortels zijn even gaaf maar ze zijn wel lekker van smaak.

Tomaatjes.

Palmkool. Op zoek naar recepten met palmkool of te wel cavolo nero? Kijk even op www.mergenmetz.nl.

Sperzieboon. Nadat we er  wekenlang van geoogst  hebben neemt de hoeveelheid sperziebonen af.

Natuurlijk snijbiet, NZ spinazie, rucola, kruiden, bloemen. Je hebt misschien al gezien hoe lang de stengels van de aardperen zijn geworden. Je moet je hoofd echt in je nek leggen om de bloemen te zien. Je mag een paar stengels met bloem meenemen.

Wil je weer wat stengels bleekselderij snijd dan van de planten achteraan op het bed.

Over de tuin

Eindelijk regen. Heel fijn voor het bos, het gras, de bomen en struiken op de tuin, het bodemleven, alle gewassen. Dus alles wat leeft op en rond de tuin en waarvoor water essentieel is.

Vorig jaar konden we slechts één appel oogsten. Een absoluut dieptepunt. Gelukkig ziet het er dit jaar beter uit. Aan een paar bomen kan je appels zien hangen. Het is vooral de Schone van Boskoop die het goed doet. Niet aangetast door rupsen, vogels of wespen. Net als de peren gaan we ze binnenkort verdelen. Hoeveel je mag verwachten? We zouden al blij zijn als we een stuk fruit per aandeel halen.

De druiven/wijngroep heeft de druiven met netten beschermd tegen vogels. Hoeveel ze gaan plukken en hoeveel flessen wijn dat gaat opleveren en of die lekker smaakt dat weten we over een paar maanden.

Tot ziens op de tuin!