Tuinbericht

Week 34 (24, 25, 26 augustus)

Oogst deze week

  • biet
  • courgette/komkommer
  • tomaat
  • NZ spinazie
  • sla
  • zomerpostelein/rucola
  • bladknoflook en andere kruiden

Over de oogst

Deze week chioggia-bieten. Als je ze doorsnijdt zie je rode en witte ringen. Als je de biet kookt wordt hij lichtroze van kleur. De komende weken gaan we nog een paar keer bieten oogsten. Een veelzijdige groente waar je veel mee kan doen. Simone Visser (stagiaire) geeft op 2 september een workshop “bieteninspiratie”. Je gaat samen aan de slag, samen eten en je krijgt de recepten mee.  Voor meer informatie: kijk in de agenda.

De courgetteplanten hebben de afgelopen erg hun best gedaan om een goede oogst te geven. Als je nu naar ze kijkt zie je dat ze er niet meer zo florissant bij staan. De oogst begint af te nemen. Dat wordt kiezen tussen een courgette of een komkommer.

De kleine tomaatjes hebben meer smaak dan de grote. Maar als je de grote thuis nog een paar dagen na laten rijpen (niet in de koelkast) dan krijgen ze steeds meer smaak.

Op de foto zie je de winterpostelein die vorige week geplant is. We gaan deze week zomerpostelein oogsten. Lekker fris zurig van smaak, rauw door de salade. Snij een handje vol. De plantjes groeien weer aan.

Het bed Nieuw Zeelandse spinazie heeft iedereen al gevonden. Meer van deze groente vind je achter de dahlia’s. Ook daar mag van geoogst worden.

In de kruidencirkel staat bladknoflook met mooie lila bloemen. Zowel het blad als de bladeren kan je eten.

De tuin deze week

Het is prima schoffel-, wied- en maaiweer en dat doen we dan ook vooral deze week. Een deel van de bedden gaan we inzaaien met groenbemester zodat ze in de winter begroeid zijn. Dat is goed voor de grond en het bodemleven. Zoals elke week wordt er ook deze week weer compost gemaakt.

Activiteiten op de tuin

Traditiegetrouw oogsten we tijdens het oogstfeest (eerste zondag van oktober) alle pompoenen en appels. Als je naar de pompoenen kijkt (en het geldt ook voor sommige appels) zie je dat ze al bijna rijp zijn en dat ze binnenkort al geoogst moeten worden. Wanneer dat precies gaat gebeuren weet ik nog niet maar houd het oogstbericht en de agenda in de gaten.

Het oogstfeest houden we op 1 oktober. Misschien geen gezamenlijke oogst maar wel muziek, lekker eten, ontmoeting en de nieuwe oven die deze week geplaatst is gaat natuurlijk ook aan. Omdat er veel muzikaal talent op de tuin rondloopt kijken we of het lukt om een Leyduinorkest samen te stellen. Wil je meespelen: meld je dan aan bij Jan Rooijmans (jan.rooijmans@hccnet.nl). Heb je tips of wil je een activiteit voor de kinderen organiseren. Laat het dan weten.

Op zondag 10 september is de tuin van 11.00 tot 16.00 open wegens open monumentendag. Je mag dan komen oogsten. Ik zoek nog mensen die op die dag een paar uurtjes willen helpen met koffie/thee zetten, bezoekers ontvangen, uitleg geven. Dat is niet ingewikkeld, wel gezellig. Mail naar marga@moestuinleyduin.nl.

En op 30 augustus, 2 september en 3 september dus verschillende workshops. Kijk in de agenda.